Марин Марковски: Иванчева е невинна до влизане на присъдата (ОБНОВЕНА)

0
26297
Снимка: Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

„До влизането на присъдата в сила арестуваният кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е невинна. Магистратите не могат да я отстранят, докато няма присъда. До момента, за да облекчи ръководството от общината, тя си пускаше молби за отпуск. Тази жена си гори за работата“. Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокатът на арестуваната кметица на столичния район „Младост“ Марин Марковски.

По думите на Марковски не се знае дали майката на Иванчева е носила подписани от нея документи от ареста в общината в „Младост„.

Защитникът на Иванчева е категоричен, че тази дейност на кметицата не е била извършвана в нарушение на закона, защото тя все още не е била отстранена от длъжност.

Съдът отстрани от кметския стол Десислава Иванчева

Съдът отстрани от кметския стол Десислава Иванчева

Иванчева и Петрова могат да въздействат зле на общинарите в „Младост“

„Това е един коварен ход на прокуратурата. Те казват, че искат отстраняването й, защото с действията си от ареста въздейства на свидетели“, изтъкна Марковски и добави, че тя няма нужда колегите й да я защитават, защото нея истината я защитава“, коментира още Марковски.

Адвокатът посочи, че ще обсъди с подзащитната си дали да се обжалва решението на съда.

„Тя може да поиска сама да се оттегли“, каза още Марковски.

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район „Младост“ като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „Младост“

ОБНОВЕНА

Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „Младост“

Иванчева писа до Цацаров – иска среща с медиите

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. „Васил Левски“ в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в „Младост“ Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти.

Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала „в житейски смисъл“ и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички „светнали като коледна елха“, визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район „Младост“ е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани – Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

Иванчева изплашила инвеститорите в "Младост"

Иванчева изплашила инвеститорите в „Младост“

Валентин Захариев, собственик на имот в „Младост“, обясни как се бавят решения по законни разрешения

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, смята той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук