Мария Габриел е новият български еврокомисар

0
818

Мария Габриел  е новият български еврокомисар с ресор „Цифровизация”.

С 517 гласа „за” Европейският парламент прие с тайно гласуване, че тя е годна за поста.

„Против“ бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха.

След изслушването й на 20 юни, двете компетентни комисии единодушно препоръчаха Мария Габриел за поста.

„Убеден съм, че професионализмът и отдадеността на комисар Мария Габриел ще придвижат ЕС напред по пътя към истински цифровия единен пазар“, коментира в „Туитър“ президентът на ЕНП Жозеф Дол.

„Отговорност“ и „обединение“ обеща Мария Габриел в първото си обръщение като еврокомисар. Тя подчерта, че цифровите технологии вече не се ограничават само в традиционните ИТ отрасли.

„Именно нашето председателство ще има решаваща роля за завършването на цифровия единен пазар“, заяви Габриел.

До края на седмицата се очаква одобрението и на Съвета на ЕС. Мария Габриел може официално да е еврокомисар още идната сряда.

Какво ще работи тя?

Комисарят по цифрова икономика и общество ще подкрепи прилагането на стратегията за цифровия единен пазар. Тя ще допринесе за създаването на единен цифров пазар на Европа, полагайки основите на цифровото бъдеще на Европа с телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и стартиращи европейски предприятия в областта на технологиите.

Комисарят трябва да гарантира също така създаването на подходящи условия, включително чрез Закона за авторско право, които да подкрепят културните и творчески индустрии.

Комисарят в областта на цифровата икономика и общество ще допринася за проекти под надзора и координацията на заместник-председателя Андрус Ансип, който отговаря за цифровия единен пазар и заместник-председателя Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността./бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук