Мария Габриел: Ще намерим ваксина срещу коронавируса до края на годината (ВИДЕО)

0
2629

В края на януари аз и моят екип осъзнахме, че кризата покрай коронавируса ще бъде наистина безпрецедентна. Нашият отговор в момента минава през науката, затова трябваше да реагираме много бързо, каза в ефира на NOVA българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

„Фактът, че клиничните тестове за ваксина срещу коронавирус ще започнат през юни, само по себе си е изключително постижение. Досега най-бързо в историята ни една ваксина е създавана за 5 години. Ако успеем за 18 месеца да създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпа до нея, това ще е голямото предизвикателство. Ние ще намерим ваксина до края на годината”, допълни тя.

След откриването на ваксина Габриел обясни, че има много регулаторни въпроси. „Тя трябва да бъде безопасна и ефикасна. Това означава много строго спазване на етични принципи, работа с национални регулатори и с Европейската агенция по лекарствата”, каза тя.

Българският еврокомисар посочи, че тя и екипът ѝ са мобилизирали 380 млн. евро – средства, които да бъдат изразходвани за научни дейности, свързани с ваксината.

Мария Габриел коментира и финансовите мерки, които Европа взима за овладяване на кризата. „Европейската комисия действа на всички фронтове. Всичко възможно, в рамките на бюджета на Европейския съюз, беше мобилизирано. Веднага бяха дадени инструменти на разположение на държавите членки и максимална гъвкавост между структурните фондове”, посочи еврокомисарят.

„Инструмент за подпомагане на минимално осигуряване, в случай на безработица – 100 млрд. евро. 1 млрд. евро за малки и средни предприятия от Европейския инвестиционен фонд. Европейският съюз е мобилизирал 3,4 трилиона евро за тази криза”, допълни тя.

Колко време ще издържи икономиката на ЕС е отговорност и на държавите членки, смята Габриел. „Най-добрият инструмент за реакция в такива кризи е общоевропейският бюджет. Той е такъв, който познаваме и правилата му са прозрачни. Той е и средство за сближаване между държавите. Сега е ред те да проявят отговорност и наистина да покажат, че Европа има нужда от Плана „Маршал”, категоричен беше еврокомисарят.

Според Габриел е важно да се покаже, че е време за инвестиции в наука, образование, иновации и култура. „По време на тази криза разбрахме, че те са жизненоважни”, посочи тя.

България се справя адекватно в сектор образование по време на кризата. Предизвикателствата, пред които сме изправени в страната, са общоевропейски, заяви Габриел и допълни, че сега е моментът да се покаже, че дистанционното обучение не е необходимост, а реалност и трябват инвестиции в сферата.
„Видяхме, че има нужда от оборудване, от добра свързаност и от цифрови умения. Ние сме дали максимална гъвкавост и свобода на държавите да се адаптират към реалностите си в страната”, заключи Габриел.

https://www.vbox7.com/play:411f3bd162

 nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук