Мария Шарапова се завръща на корта?

0
1677

Петкратната победителка в турнирите от „Големия шлем“ – Мария Шарапова, ще бъде дисквалифицирана от 4 до 6 месеца за употреба на допинг, съобщава Izvestia, като се позовава на свой източник от Международната тенис федерация (ITF).

Въпреки думите на президента на WADA Крейг Рийди, че бившата №1 в света трябва да бъде наказана за 1 година, руското издание напомня, че ITF ще има последната дума относно Шарапова.

Практиката през последните 20 г. показва, че лишаване от състезателни права за една или повече години, се налага само при най-бруталните случаи, като употреба на незаконни вещества – кокаин или нандролон.

През 2007 г. Мартина Хингис беше уличена във взимане на кокаин и изгоря за 2 г., а през 2009 г. веществото беше намерено и в тялото на Ришар Гаске. Неговото количество беше по-високо от това на Хингис, но французинът беше лишен от състезателни права за 2 месеца и 15 дни, след което Спортният арбитражен съд в Лозана го оправда с мотива, че кокаинът е попаднал случайно в тялото му и не е взет умишлено.

При Шарапова също има смекчаващи вината обстоятелства. Тенисистката взима субстанцията мелдоний от 2006 г., а тя влезе в списъка със забранени вещества от 1 януари 2016 г. Самата Маша обясни, че използва лекарствата с лечебна задача и не е целяла да подобрява спортните си резултати, благодарение на него.

Първото дело срещу бившата приятелка на Григор Димитров е насрочено за 23 март.

www.gol.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук