Масово сеят ряпа в Павликенско с евросубсидии за биотор

0
797

Земеделски производители обработват огромни площи в землището на павликенското село Мусина, които са засели с фуражна ряпа. Крупните арендатори са заложили на тази култура, защото тя е подходяща за „зелено торене“.

Ряпата се води междинна култура и се субсидира по мярка 214 „Агроекологични плащания“ по Програма Развитие на селските райони. Зеленчукът се използва като суровина за добиване на естествен тор и се отглежда за биологично земеделие.
„Производителите оставят насажденията да изгният на полето и след това събират суровината за екоземеделски нужди“, обясняват жители на Мусина.

От ЕС стимулират финансово производството на биоторове, тъй като почвата не се замърсява с пестициди и нитрати. При отваряне на тази мярка в Програмата за развитие на селските райони, доста производители в страната са засадили площи с междинната култура.
Местните хора пък не крият, че се възползват от насажденията и редовно си осигуряват витаминозно меню през зимните дни със салата от ряпа, която е богата на витамин С, фолиева киселина, желязо, калий./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук