Машинно гласуване на кметските избори? Ще е катастрофа!

0
212

Ако се гласува с машини на местния вот през есента, това ще доведе до пълна катастрофа, смята председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”  проф. Михаил Константинов

Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26 май е трагичен. При 40% от машините имаше грешка, 1200 устройства се издъниха“, коментира той пред Нова тв.

За местния вот обаче, според него, ще се стигне до катастрофа.

„Местните избори са нещо съвършено различно. На тях едно място в малък общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже големи кметове на последните избори бяха избрани с разлика от няколкостотин гласа, а само на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, ако този процес продължи, катастрофата е гарантирана”, обясни той.

Той посочи, че БСП е единствената партия, която е подобрила резултатите си, но причината за това е „страшно лошият резултат нат предишните избори„.

Според него БСП ще подобри сегашното си положение и на местните избори, защото тя загуби катастрофално кметния вот през 2015 г.

„Тя постигна най-лошия си резултат на местни избори в цялата си нова история и аз очаквам този фундаментално лош резултат да бъде леко подобрен. Просто не може още един път да получи толкова лош резултат. Това е по-добър резултат , но на базата на един ужасен предишен резултат, така че нека да бъде точни”, каза Михаил Константинов.

Той смята, за да се избегнат проблемите с машинното гласуване, е необходимо, от една страна, да се увеличи съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и от друга страна –  комисията да бъде разделена на три части и да събира документите на три различни места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук