Мая Манолова: Настояваме за пълна проверка на „златния гьол“ на „Капитан Андреево“

0
105
Настояваме за пълна проверка как е сключен договорът за така наречения „златен гьол“ и защо полицаи и гранични служби са включени в това шофьори да са принуждавани да паркират на частния паркинг при ГКПП „Капитан Андреево“. На тежкотоварните автомобили не им е позволено да преминават през границата, ако не са били на този паркинг.
 
Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в предаването „Алтернативата“ по ТВ1 с водещ Светла Петрова.
 
По време на проверка на НАП преди две седмици на „златния гьол“ са открити 32 млн. лв. кеш наличност от събирани такси за дезинфекция. Става дума за схема за сметка на българската държава. Това е външна граница на Европейския съюз, каза Манолова и добави, че твърденията, че е искала одържавяване са манипулация.
 
Напротив, държим там да се направи пълна проверка как е сключен договорът, кои са фирмите и държавата да си върне контрола върху граничния пункт, защото той е държавна, а не частна територия, заяви тя.
 
Собствениците на „златния гьол ли защитава Румен Петков? Или тези, които държат частния паркинг на ГКПП „Капитан Андреево“? Тези фирми са свързани с получаването на феноменалните 13 хил. преференции за един от кандидатите на ГЕРБ в региона. Те участваха активно на страната на Борисов на местните избори в София през 2019 г. и откраднаха изборите на столичани, каза Манолова и добави, че хората и в Свиленград, и в Хасково знаят истината за тези фирми и техните собственици.
 
Състезаваме се на терена на почтеността, на желанието на хората за справедливост, на гнева им, че на Борисов беше позволено да се окопае по този начин. Хората искат да знаят истината и да говорят, заяви още Манолова.
 
След 45-тия парламент и Комисията по ревизията от „Изправи се.БГ“ продължаваме да получаваме сигнали за корупция на всички нива – общини, регионални структури, министерства, Столична община. Предаваме сигналите на съответните органи. Отклонявани са стотици милиони левове непрозрачно, без правила, на фирми, близки до предишната власт, срещу огромни комисионни. И това е във всички сектори, допълни Манолова.
 
В пътното строителство са най-големите кражби. Държавната схема за източване на пари е измислена от „Автомагистрали“ в пътното строителство. Преди година и половина алармирахме, че се източват публични средства без конкурс, търг, публично обявена цена, чрез превъзлагане на дейности. 4,5 млрд. лв. е получила „Автомагистрали“ за последните две години и с договори за доставка на материали и наемане на работници и техника, обясни тя.
 
Аналогично на дружеството „Автомагистрали“ има и в Министерството на икономиката, където се губят 500 млн. лв. за ремонт на аварийни язовири. Оказа се, че са разплатени 720 млн. лв., а реално извършените дейности са за 110 млн. лв. Тоест, 600 млн. лв. са надплатени за евентуално ремонтиране на язовири. Това се е случило под формата на аванси и при „Автомагистрали“, и при „Монтажи“, посочи тя.
 
По думите й е притеснително, че тези пари са гарантирани в ОЗК Застраховане, а от бранша твърдят, че застраховките изобщо не покриват подобен риск за неизпълнение на договор при авансово плащане, което, според нея, следва да се провери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук