Мая Манолова: Третият мандат трябва да се разглежда като втори опит за първи мандат

0
80

Оказа се, че българската енергетика е на самотек. Оказа се, че отговорни и виновни няма. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) Мая Манолова по повод днешното заседание на парламентарната комисия по ревизията, която разглежда високите цени на тока на борсата.

На простия въпрос на кого е решението за присъединяването на Българската независима енергийна борса към гръцката енергийна борса нямаше отговор. В резултат на тези действия обаче цената на тока се е повишила над два пъти. Оказа се, че е създаван и изкуствен дефицит в ликвидността – основните играчи като ТЕЦ „Марица Изток“ 2 са работили на минимални мощности. В резултат на драстичното увеличение на цената на промишления ток в периода 25 юли – 5 август от бизнеса са иззети в повече 56 млн. лева, а някои предприятия спряха работа. От бизнеса заплашиха с фалити и протести, а всички виждаме и как основните продукти на пазара се влияят от цената на тока, заяви Манолова.

Пазар не означава липса на регулация. КЕВР не си е на мястото, те са проспали и този проблем. Ясно е, че в енергетиката трябва да има стратегия. А в момента просто няма посока, нещата са оставени на самотек. Според бизнеса става въпрос и за злоумишлени действия от които са се облагодетелствали определени частни субекти. Направихме препоръки да бъде направен анализа и да бъдат преработени правилата за борсовата търговия, посочи Мая Манолова.

Тя съобщи, че на заседание на комисията по ревизия утре ще бъде изслушано ръководството на държавното дружество „Автомагистрали“, както и ще бъдат разгледани сигнали на граждани за корупция.

Мая Манолова коментира и очакваното през тази седмица връчване на третия мандат за съставяне на правителство. От ИБГНИ полагаме всички усилия да имаме правителство. Хората наистина искат сигурност стабилност, кормчия който да ги преведе през трите кризи, които наближават – с мигрантите, с коронавируса и с покачващите се цени. Ние предложихме три стъпки кой да получи третия мандат, за да има шанс това правителство. Президентът призова партиите да си говорят и да му дадат ясен знак, че са постигнали разбирателство. Третият мандат би трябвало да бъде разглеждан като втори опит за първи мандат – „Има такъв народ“ (ИТН) да участва, да има министри, но този път без доминация в преговорите, без да се говори от позиция на силата, този път да има подписано споразумение. Хората трябва да видят партии, които мислят за интересите на обществото, а не за собствените си интереси, подчерта Манолова.

По повод предложенията, направени от представители на протестните партии председателят на парламента Ива Митева да бъде издигната за премиер, Мая Манолова заяви: „Ива Митева е отговорен човек, но почтената позиция е да се даде възможност на ИТН да излъчат техен кандидат. Очаквам всяка формация и всеки лидер да си даде сметка колко е сложна ситуацията и в каква несигурност живеят българските граждани заради трите кризи. Хората ще бедстват през есента и имат нужда за подкрепа, затова се надявам че г-н Трифонов ще преосмисли позицията си“.

По думите ѝ правилният ход е ИТН да номинират за министри непартийни експерти, които имат експертиза в своята сфера. Тъй като правителство с третия мандат не може да бъде съставено без ИТН, очаквам премиерът да бъде посочен от партията на Слави Трифонов. Вярвам, че партийните лидери ще надмогнат егото си, за да преведем България напред през трите кризи. Чуйте хората и ще вземете правилните решения, обърна се Мая Манолова към партийните лидери.

Тя каза още, че независимо коя политическа сила ще получи третия мандат, ИБГНИ ще участва активно в преговорите за съставяне на правителство.

 

Мая Манолова: Третият мандат трябва да се разглежда като втори опит за първи мандат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук