Мая Манолова: Цените драстично растат, а властта се занимава със собствените си проблеми

0
71

„Президентът се опитва да вкара правителството в дневния ред на хората, защото властта, като че ли се занимава основно със собствените си, включително и кадрови проблеми. В същото време цените драстично растат нагоре. Тревогите на хората от запозналото обедняване стават все по-големи.“ Това заяви Мая Манолова – председател на гражданската платформа Изправи се.БГ в предаването „Лице в лице“ по бТВ. По думите ѝ липсва подкрепа за малките, за хората с увреждания, за пенсионерите. Тези групи нямат своите защитници в парламента. Те са непредставени и техните интереси просто се подминават и игнорират.

Лидерът на Изправи се.БГ изрази надежда, че че правителството и четворната коалиция най-накрая ще се заемат с проблемите на българските граждани. „Освен да показват цените на стоките по тържищата да предприемат конкретни действия срещу инфлацията и хората да почувстват подкрепа“, каза още тя.

Според нея и минималното повишение, което се предвижда за пенсиите и на работната заплата вече е изядено от инфлацията. „Виждаме, че фалитите особено на малки фирми са лавинообразни. Реално пълно компенсиране има единствено за ЕРП-та и ВиК-та – още 61 млн. лв. Докато фирмите със закъснение получават по 110-120лв за скъпия ток,
който поскъпна 3 пъти“, поясни лидерът на гражданската платформа. Мая Манолова коментира, че сме далеч от социален бюджет. От „Изправи се. БГ“ са изчислили, че тези 20 млрд. лв за социални плащания са 14,1% от БВП, колкото бяха и 18-е млрд. – 14,1% за 2021г.

„Реално неравенствата, което е основен проблем в българското общество, се бетонират и разрастват. Работещите хора – работещите бедни, плащат най-голям процент като данъци и осигуровки. За всеки 100лв от заплатата си те плащат по 53лв данъци и осигуровки. Кварталният магазин го скъсват от проверки и от плащане на всички данъци и такси, а големите корпорации със своите 10% данък ги плащат някъде в чужбина или изобщо не ги плащат. Затова твърдим, че това е бюджет, който бетонира неравенствата,  коментира Манолова и изчисли, че ако четирите управляващи партии бяха спазили обещанието за премахване на облагането върху размера на минималните доходи, хората, които сега ще получават 710 лв. щяха да получат и още 70 лв, които сега ще плащат на държавата като осигуровки.

Според лидера на Изправи се.БГ по 110 лв. по-високи вноски за земеделските производители означава, че те няма да се регистрират и сивият сектор в земеделието ще стане огромен. Тя допълни, че картофопроизводителите няма да получат обвързана подкрепа, европейско финансиране през следващия програмен период.

Мая Манолова коментира, че очакванията за скорошна съдебна реформа също се отлагат за неопределено време. „Даже законът за специализираните съдилища още не се разглежда в парламента. Очевидно има разнобой в управляващата коалиция, а хората от площадите са категорични и това правителство, дошло на енергията на площада, е
длъжно да извърши съдебната реформа. Очевидно е, че с този ВСС Гешев не може да бъде отстранен“, обясни тя.

Очакването на лидера на Изправи се.БГ е поне старите партии да призоват своите членове във ВСС да подадат оставка или да гласуват за започване на процедура по разследване и отстраняване на Гешев. Манолова припомни, че Корнелия Нинова има трима члена във ВСС и те освен че гласуваха за избора на Гешев, сега всеки път подкрепят главния прокурор при процедури за разследване или санкции към него. А същевременно с това Нинова е част от кабинет на промяната. Според лидера на изправи се.БГ има  друг и бърз подход за отстраняване на Гешев – със законопроект към смяната на ВСС.

„Моят призив към управляващата коалиция е да не отлагат това във времето, защото ако те не свалят Гешев, статуквото ще свали тях“, заяви Мая Манолова. Тя беше категорична: „Това е предупреждение от човек, който иска правителството да успее, иска да сменят Гешев, но нямам обяснение защо в краткия 46-ти парламент почти приехме закона за закриване на спецсъдилищата, мина на първо гласуване. Сега очевидно част от членовете на управляващата коалиция са против. А в коалиционното споразумение е записано незабавно закриване на спецсъдилищата. Политическото време е сгъстено и хората няма да чакат кабинета 100 дни, 4 месеца, 4 години. И в този смисъл президентът е прав. Всички, които искаме кабинетът да успее, искаме да видим действия и резултати.“

Относно критичното си становище към закона за колекторите на икономическото министерство лидерът на Изправи се.БГ коментира: „Сега колекторите работят без регламент и надеждите, че икономическото министерство ще направи закон, който да защитава хората бяха огромни. Но сега законът предложен от министерството е лобистки. От него е
изключена защитата на хората при събиране на дългове към банки и фирми за бързи кредити. Над 70% от дълговете, които събират колекторски фирми са именно към бързи кредити и банки. Става дума за около 900 000 случая за една година събрани дългове. Този закон ще сложи правила и ограничения върху колекторските фирми, но само в случаи, когато колекторите събират дългове например към ВиК или мобилни оператори. Когато колектори събират дългове към банки и бързи кредити няма да се подчиняват на никакви правила – ще им взимат жилищата, ще им звънят на работно място, ако потребителят е възразил или вече платил няма да спират“. От гражданската платформа показаха имено такива случаи.

В заключение Манолова коментира: „Да направиш закон за колекторите и да изключиш дълговете към банки и фирми за бързи кредити, означава да им направиш услуга и да приемеш закон, от който няма никакъв смисъл.“ Тя разкри информация, че вече и държавата използва фирми за бързи кредити. Днес от гражданската платформа показаха как Столичното РЗИ е наело колекторска фирма да звъни и да събира данни от болни и карантинирани хора. Вместо да има ред за събирачите на дългове, им се дават още и още правомощия.

На въпроси за нов политически проект Манолова коментира, че дали те или друг ще направи политически проект, работещите хора и най-уязвимите имат нужда от подкрепа.
„Ако има нужда от социална защита, от подкрепа, от грижа за обикновените хора, ще се появи формация, която да я осигури. В момента е очевидно, че партията на Нинова не я дава. И това място ще бъде заето, защото е празно без значение кой ще го направи. Има нужда не от лабораторен проект, а от някой, който да запълни тази празнота.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук