МВР иска да връчва глоби на границата! Преди месеци съдът обяви практиката за незаконна

0
83

Граничните полицаи да имат право да ни връчват неплатени глоби на границата. Това предлага вътрешният министър Христо Терзийски. Идеята идва въпреки решението на  Върховния административен съд, който нареди на МВР да спре проверките на границата с Гърция за неплатени глоби към КАТ.

На път за Гърция например вече не само КАТ ще следи за неплатени глоби, но и Гранична полиция.

Такава практика имаше това лято. Нещо повече – имаше шофьори, които бяха спрени на границата, докато не платиха задълженията си.Съдът обаче обяви, че това е незаконно.

„Когато проверяват за глоби, 99% от чакащите да влязат или да излязат, или нямат глоби, или са си ги платили. Защо семейства с малки деца, или възрастни хора трябва да стоят с часове под слънцето, без да са виновнии без да има причина да чакат”, казва адвокатът проф. Иван Тодоров.

Шофьори също посрещат на нож идеята на МВР.

„Полицаите са страшно много и могат сами да си свършат работата, не е нужно да занимават гранична полиция”, смята шофьорът Стоил Нешев.

От МВР отказаха да застанат пред камера. Но обясниха, че идеята е да връчват неплатени глоби, без да задължават шофьорите да си ги плащат. Според вътрешния министър с новите правомощия на Гранична полиция ще се засили контрола на движението по пътищата, както и ще се повиши на събираемостта на глобите. Замислено е на границата да има ПОС-терминали.

„Самата проверка и връчването на глобата отнема много време и задържа цялото движение”, добавя проф. Тодоров.

По данни от МВР на границата били връчвани най-много електронни фишове за скорост. Източник: nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук