МВР и прокуратурата са санкционирали шофьорите на 20 каруци за три месеца

0
3118
© Надежда Чипева, Капитал

Притежателите на 20 каруци са санкционирани заради нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това се е случило през последните три месеца от началото на разпоредената от Софийската градска прокуратура акция по контрол на движението на „пътните превозни средства на животинска тяга“.

Ден след като разследванията за корупцията по високите етажи на властта бяха прехвърлени в компетентността на спецпрокуратурата – 6 ноември 2017 г.,градското обвинение в София насочи усилия към друг проблем – каруците.

Проверка на „Дейли Прес“ преди дни установи, че са издадени 20 акта за нарушения. Сред санкциите няма спиране от движение на каруцата. От държавното обвинение не можаха да конкретизират какви са точно наказанията, защото били различни за различните нарушения, но обясниха, че са по Закона за ветеринарномедицинската дейност. В този нормативен акт основната санкция е глоба.

„Проверката при нас продължава, тя е перманентна засега и за този пръв период от провеждането ѝ до момента градска прокуратура синхронизира действията между другите институции, които са ангажирани с проблема – СДВР, Столична община, агенцията по безопасност на храните“, обясни говорителят на градска прокуратура Зорница Таскова.

По думите ѝ са сформирани съвместни екипи, които са извършвали проверки на каруците. Осъществяваният контрол е за спазването на Закона за ветеринарномедицинска дейност, както и Закона за движение по пътищата.

„В Закона за ветеринарномедицинска дейност няма мярка спиране на каруца от движение. Но наложените 20 санкции са основно по този нормативен акт“, допълни още Таскова.

Прокуратурата не знае кой проверява пешеходните пътеки

„Дейли Прес“ попита прокуратурата и какво се случва с разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров национална проверка на всички пешеходни пътеки. Той заяви, че цветните пътеки трябва да изчезнат и да се приведат в съответствие в закона, според който трябва да са черно-бели. Както и дали отговарят на другите изисквания за материал, има ли пътни знаци, обозначаващи зебрите, и т.н. След проверката се очаква да последват сигнални писма от МВР и предложения от прокуратурата до органите, задължени да контролират и поддържат маркировката – кметовете на съответната община. При неизпълнение на писмата пък – ще последват санкции от полицията и държавното обвинение.

Отговор обаче по тази тема няма.

Пътеката на кръстовището на улица "Иван Вазов" и улица "Георги Раковски" беше боядисана като диня през лятото на миналата година. В момента тя е черно-бяла
© Юлия Лазарова. Пътеката на кръстовището на улица „Иван Вазов“ и улица „Георги Раковски“ беше боядисана като диня през лятото на миналата година. В момента тя е черно-бяла

Първоначално в държавното обвинение се получи объркване коя прокуратурата би трябвало да наблюдава изпълнението на тази проверка. От градска препратиха към Върховната административна прокуратура (ВАП). Зам. главният прокурор и ръководител на ВАП Ася Петрова заяви с увереност, че проверката не е под техен надзор, и отново опитаха да върнат топката към градска прокуратура.

В крайна сметка насочиха към главния прокурор, чиято говорителка Румяна Арнаудова също предположи, че проверката трябва да е на ВАП, и след уточнението, че не е така, тя поиска писмено въпросите, на които не последва отговор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук