МВР предприема мерки за гарантиране на реда и спокойствието по време на Коледните и Новогодишните празници

0
1523

151223_Press_SDVR_2Силите на реда ще осигурят необходимото полицейско присъствие в жилищните квартали и на местата, където се очаква по-голямо струпване на хора

151223_Press_SDVR_5Предприетите действия за обезпечаването на обществения ред и сигурността на гражданите през следващите две седмици, по време на Коледните и Новогодишните празници, бяха оповестени днес на брифинг в СДВР. Подробности за конкретните планирани мерки представиха заместник-директорите на столичната дирекция старши комисар Антон Златанов и старши комисар Борислав Борисов, началниците на отделите в СДВР „Противодействие на криминалната престъпност”, „Охранителна полиция” и „Пътна полиция” – комисар Николай Хаджиев, комисар Борислав Муеров и комисар Тенчо Тенев, и началникът на отдел „Превантивна и контролна дейност” към СДПБЗН комисар Георги Големанов.

„Целият ресурс на СДВР ще работи за гарантиране сигурността и безопасността на жителите и гостите на столицата през предстоящите празнични дни”, посочи комисар Антон Златанов. Той уточни, че са изготвени планове и са проведени инструктажи на служителите. Обърна внимание, че се работи при много добро взаимодействие с всички институции, които са ангажирани със сигурността. Полицейско присъствие ще има на местата, където се очаква събирането на повече хора. Взети са мерки за обезпечаване на търговските обекти, проведени са и срещи с охраняващите ги фирми. Силите са организирани така, че в различни часови зони в жилищните райони да бъде осигурено по-голямо полицейско присъствие – допълни заместник-директорът на СДВР. „Приоритетно и гъвкаво се действа с наличния ресурс”, заяви той и подчерта, че взаимодействието с обществото е ключово за ефективната работа на полицията. В този контекст призова и при възникнало съмнение хората незабавно да подават сигнали на тел. 112.

Домовите кражби зачестяват по празниците. По тази причина криминалистите напомниха на  гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута. Те призоваха гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им.
От СДВР предупредиха също, че по празниците е възможно да се активират и телефонните измамници. Освен познатите схеми с пострадал близък, през зимния сезон е актуален и сценарият „болен от птичи грип”. В никакъв случай хората не трябва да се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин. При подобни ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърси контакт с близките и в никакъв  случай да бъдат давани пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112. При навременен сигнал полицейските действия за задържане на измамниците са по-ефективни. От особена важност са и превантивните действия и честите разговори с по-възрастните ни роднини, които са най-уязвимата група и най-често стават жертви на подобни престъпления.

Традиционно в навечерието на празниците се извършват редица проверки за незаконна търговия на пиротехнически средства. От 1 до 31 декември се осъществяват ежедневни полицейски операции по тази линия. До този момент са иззети 914 изделия и са съставени два акта на нарушители. Апелът към гражданите е за внимателно спазване на инструкциите при употреба на тези стоки.
От началото на месец декември тече и тематична операция за обезпечаване на пожарната безопасност. Извършени са проверки в 85 ресторанта, 42 клуба, 16 бара и седем хижи, както и в редица други по-малки обекти. Във връзка с констатирани несъответствия са издадени 74 разпореждания, девет са съставените актове за установени административни нарушения. Пожарникарите напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари, както на обществени места, така и в дома. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди и други. За да не бъде помрачено празничното настроение, експертите препоръчват следването на няколко просто правила. Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета. Светещите коледни лампички не трябва да се оставят без надзор. Добре е да проверим изправността на електрическите и другите отоплителни уреди, които ползваме ежедневно в бита си. Не бива да разрешаваме деца да използват пиратки и други пиротехнически изделия.

От „Пътна полиция” очакват около 200 000 автомобила да напуснат столицата. Прогнозите са основният поток да бъде в ранния следобед днес и утре между 10 и 16 часа. По тази причина още от днес пътни полицаи подпомагат движението на булевардите „Цариградско шосе” и „Ботевградско шосе”.
По отношение безопасността на движение по пътищата, в периода 22 декември – 4 януари, е предвидено провеждането на редица специализирани полицейски проверки и операции по широкообхватния метод за контрол както в София, така и в по-малките населени места. Изготвени са и плановете за разстановка на екипите на „Пътна полиция”, които ще регулират движението по входно-изходните артерии на столицата за 23, 27 и 30 декември т.г. и 3 януари 2016 г. Допълнителни полицейски сили ще контролират спазването на ЗДвП. В последния от поредицата почивни дни на входа на столицата, от гара Владая, ще бъде въведено т.нар реверсивно движение – влизащите в града превозни средства ще се движат в две ленти, ще бъде осигурена и „зелена вълна”.

Служители на Столичната  дирекция на вътрешните  работи вече са провели срещи с управители на охранителни фирми и заведения с оглед  по-доброто взаимодействие  по време на празничните дни. Обезпечен е и традиционният Новогодишен концерт на площад „Княз Александър Батенберг“  в София. Предприетите мерки за сигурност са съгласувани с кмета Йорданка Фандъкова, постоянен контакт се поддържа с дирекция „Сигурност” на Столичната община. Щателни проверки на пристигащите за концерта ще бъдат извършвани на седем контролно-пропускателни пункта. Няма да бъдат допускани хора, употребили прекомерно количество алкохол, носещи стъклени бутилки или опасни предмети. Самоделните пиротехнически изделия са забранени по време на концерта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук