МВР предприе мерки за гарантиране на сигурността на гражданите по време на празничните дни (ОБЗОР)

Внимание! Полицията на крак за празника дебне на всеки метър!

0
7581

МВР предприе мерки за гарантиране на сигурността на гражданите по време на празничните дни около Гергьовден. Подробностите за тях бяха обявени на брифинг в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главната дирекция „Национална полиция“ Бойко Рановски съобщи, че максимален брой полицейски служители ще са разположени на основните трасета в страната за почивните дни.

Той уточни, че ако водачи бъдат спрени и се установи, че имат неплатени електронни фишове, те ще им бъдат връчени на място, а ако имат неплатени глоби, може да им се наложи да прекратят пътуването поради отнемане на свидетелството им за управление до изплащане на глобата.

Освен за задължения по ЗДвП, униформените и през трите почивни дни ще следят да не се шофира след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и за спазване на скоростните режими.

През днешния ден се ограничи движението на товарни автомобили над 12 тона от 16.00 до 20.00 часа по автомагистрали и основни пътни направления, а на 7-и май движението за товарни автомобили над 12 тона ще бъде ограничено от 14.00 до 20.00 часа.

Инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, каза, че по време на празничните дни е създадена организация и са предприети мерки по опазване на обществения ред по местата и в районите, където ще бъдат провеждани честванията на 6 май, както и в такива, където ще има други публични прояви.

Той заяви, че е създадена организация за опазване на обществения ред в районите на гарите, автогарите, предвид интензивния пътнико-поток, който се очаква в празничните дни.

Планирани са също така и полицейски операции с цел недопускане на кражба на домашни животни; проведени са редица срещи с представители на охранителни фирми и ръководители на търговски обекти във връзка с очакванията за завишаване на паричните средства и оборотите в магазините и обектите.

Началникът на „Пътна полиция“ към СДВР, Тенчо Тенев заяви, че от 14.00 часа в рамките на днешния ден на всички изходи на столицата са разположени полицейски екипи, които при нужда ще подпомагат и регулират движението.

Комисар Тенев допълни, че на 6 май ще бъде спряно движението на пл. „Александър Невски“; пл. „Независимост“; „Княз Ал. Първи“; бул. „Цар Освободител“ и пл. „Народно събрание“ до края на мероприятията. 

Във връзка с музикалния парад пред президентството, който ще се състои на 5 май от 18.00 часа – всички улици, които са към „Дондуков“ 2 ще бъдат тампонирани с механизирана техника, а гражданите, които желаят да присъстват ще преминават през контролни пунктове.

Комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция“ в столичната дирекция посочи, че и на 5 май в цялото парково пространство в Борисовата градина ще има полицейски екип – поводът е честването на 70-годишнината на ЦСКА. 

В „Главна дирекция „Гранична полиция“ е създадена организация за недопускане на продължително изчакване при преминаване през граничните пунктове, предвид вероятната висока интензивност на движението през празничните дни.

Осигурен е непрекъснат режим на работа на ГКПП чрез включване в дежурните смени на достатъчно полицейски служители, осъществяващи граничен контрол.

На брифинга стана ясно още, че Столичната дирекция на МВР е ангажирала целия полицейски състав във връзка с подготовката, репетицията и тържеството по повод честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия, организирани по традиция от Министерството на отбраната и Националната гвардейска част. 

От 20 часа на 4 май до приключване на събитието на 5 май се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, превозващи участниците в събитието, както следва: на ул. „Доспат“ между бул. „Витоша“ и ул. „Баба Неделя“; на ул. „Баба Неделя“; на ул. „Д-р Христо Стамболски“.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ се забранява влизането на моторни превозни средства по тези улици от 7 часа да приключване на събитието на 5 май 2018г. 

Във връзка с тържественото чествана не Деня на храбростта и празника на българската армия се въвежда следното ограничение на превозни средства: 

Забранява се влизането, престоят и паркирането от 18.30 часа до приключване на генералната репетиция на 4.05.2018 г. и от 7 до 12:30 часа на 6 май, както следва: на ул. „Оборище“ между ул. „Г.С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“, като се закриват базарите за художествени изделия; на ул. „11-ти август“ между бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и пл. „Св. Ал. Невски“; на ул. „15-ти ноември“ между бул. „Цар Освободител“ и пл. „Св. Ал. Невски“; на ул. „Московска“ между бул. „Васил Левски“ и бариерата на британското посолство; на ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и пл. „Атанас Буров“; на ул. „Кн. Александър I“ между ул. „Съборна“ и пл. „Кн. Александър I“; на пл. „Николай Гяуров“; на всички паркинги на пл. „Княз Александър I“; на паркинга на пл. „Атанас Буров“; на паркинга на ул. „Княз Александър I“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Московска“; бул. „Цар Освободител“ между бул. „Г.С.Раковски“ и пл. „Независимост“; ул. „Аксаков“ между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Дякон Игнатий“; ул. „Г. Бенковски“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител; ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“; ул. „Кн. Александър I“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“; 
От 16 часа до приключване на събитието на 5 май на: пл. „Кн. Александър I“; на ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Иван Вазов“ и ул. „Ген. Гурко“, с цел осигуряване място за противопожарния автомобил; пл. „Николай Гяуров“; северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“; 

От 8 часа до приключване на празничния коктейл на 6 май на ул. „Милин камък“ между бул. „Джеймс Баучер“ и бул. „Свети Наум“. 
Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва: 

От 18 часа до приключване на музикалния парад на 5 май: бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г.С. Раковски“ и пл. „Независимост“; ул. „Аксаков“ между ул. „Г.С. Раковски“ и ул. „Дякон Игнатий“; ул. „Г. Бенковски“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“; 

От МВР съветват гражданите да използват и алтернативни маршрути и да се насочват не само към основните, но към по-малките гранични пунктове.

Ако пътуват непълнолетни с един родител или без родителите си, да бъдат снабдени с нотариално заверено съгласие от отсъстващия родител. Да носят оригинал и копие на този документ, като копието остава на граничния пункт.

Източник: Информационна агенция „Фокус“ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук