Между 300 и 400 000 са младите хора с репродуктивни проблеми

0
2007

Между 300 – 400 000 души са младите хора с репродуктивни проблеми.
Тази тревожна статистика представи зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по време на конференция, посветена на причините и предпоставките за нарушаване репродуктивните функции при младите хора и пътищата за преодоляването, организирана от КНСБ.

Султанка Петрова призова за информираност и въвеждане на сексуалното образование в горните класове на гимназията.

Трябва да се обърне внимание и на контрола на всички нива на процедури, изследвания, анализи и ин витро процедури. Това трябва да стане, защото правителството отпуска средства, но все още има сигнали от хора, които са разочаровани.

Според нея демографските проблеми са свързани с репродуктивните проблеми, защото голяма част от младите хора, които напускат България, е наистина много сериозен проблем.

Не трябва да бъдем негативни към тези тенденции, защото те са еднакви навсякъде в Европейския съюз и по целия свят“, каза още Петрова и добави, че що се касае до репродуктивните проблеми, е разработена голяма кампания, с която да се провеждат мероприятия, свързани с репродуктивното здраве.

Трябва да вървим към намаляване на тези негативни проблеми, защото голяма част от младите хора напускат страната и това е съвсем нормално, защото всеки търси по-добра заплата и по-нормален начин на живот„, констатира Петкова.

На въпрос на news.bg какви са мерките, които трябва да се вземат, за да се разреши този проблем, Петкова изтъкна, че от Министерството на труда и социалната политика са отпуснали пари още 2017 година за допълнителни процедури, но трябва да се спазва и Законът за здравето, в който изрично е казано, че хората трябва да бъдат информирани, да имат право на избор и да бъдат подготвени да знаят какви са рисковете и решенията на репродуктивните проблеми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук