Мелник иска спасяване на конака

0
1549

Жителите на най-малкия ни град алармират за риска от рухване на стария турски конак, който се намира в центъра на населеното място.

„Тази сграда е паметник на културата и е големият ни проблем, голямата ни болка. За укрепването на постройката обаче трябва много сериозна инвестиция. Няма как и община Сандански да се справи, необходими са милиони левове”, заяви кметът на населеното място.

Сградата на бившия турски конак е недвижима културна ценност с цялостно запазен архитектурен обем в Националния археологическия резерват „Античен, средновековен и възрожденски град Мелник”. Това е най-монументалната възрожденска обществена постройка в града. Откроява се сред запазените турски административни сгради в България с изискания си и елегантен архитектурния образ, в който са изявени местни традиции на жилищната архитектура и ориенталски декоративни мотиви, най-вече мавритански. По неофициални данни конакът е изграден през 1821 г., а през 90-те години на миналия век постройката е изоставена и пустее до днес. В годините сградата е била и правителствено здание, и училище, и пансион.

„Ако не се вземат мерки, то емблематичната не само за за града ни, но и за България сграда ще се разруши”, категоричен е управникът на Мелник.

Целта на община Сандански е да спаси от разруха зданието с европейски средства. Преди две години бе направен общ проект с една гръцка община по програмата за трансгранично сътрудничество за 1,8 млн. лв., но той не бе одобрен. Заради опасното рушене на сградата преди няколко години се направи основен ремонт на покрива, който спря течовете.

Но конакът остава затворен за туристите, които всеки ден посещават градчето. . Посетителите ще могат да изработват керамични изделия на място.

/кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук