Местан: Турция даде пример за провеждане на честни избори

0
4811

Турция дава пример как се правят честни избори, там има икономически бум, бедността и безработицата намаляват непрекъснато и това са положителни резултати, коментира пред БТВ лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

Той обясни, че никога не е имал намерение да бъде или да се смята за „топла връзка“ между България и турския президент Ердоган. Никой не се е намесвал в избори в България, както и абсолютно недопустимо е ДПС или ДОСТ да се намесват в избори в Турция, а по отношение на казус с финансиране и фондацията, отрича да имат общо.

„Не е редно в отношенията между две суверенни държави да има отделни партии политически посредници, който има такива претенции просто е маниак“, обясни допълни той. Местан не очаква финансиране от Турция, защото това би било незаконно и по българските закони, допълни той.

„Нито Република Турция и ПСР са се намесвали в изборите в България, нито партия ДОСТ си е позволила по време на референдума и по време на тези избори да се намесва във вътрешните работи на Турция – за разлика от ДПС, които по време на референдума и по време на изборите не само взеха страна, но и грубо се намесиха във вътрешните работи на Турция“, обясни Местан.

Според него, за Турция се говори политизирано и профанизирано, защото няма как при авторитарно управление, опозиция да прави многомилионни митинги. Въпреки извънредното положение и възстановяването от „тежък опит за преврат“, никой не пречи на никого да участва в избори.

Има какво да научим от Турция, защото тук законът забранява агитация на майчин език, което не е европейско, обясни той.

Местан коментира, че за 16 години Ердоган е повишил БВП на глава от населението почти 3 пъти, рязко е намалил детската смъртност и почти всички млади хора са в образователната система.

На въпрос за намаляване на бедността и проблемите на образованието в България, въпреки че Местан и ДПС са били дълго във властта, той отговори, че Ердоган е добра новина за България, защото е добър приятел на България.

Да не се бърка политиката на духовните граници и териториални претенции, иска Местан. А неговите духовни граници се простират дотам, където има български граждани. Той очаква проевропейски политика от Ердоган и задълбочаване на отношенията с ЕС.

Местан коментира и карикатура на Ердоган с изборна урна на главата наподобяваща тюрбан. Според него това показва преобладаващи възприятия в българското общество, които явно се дължат на незнание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук