петък, март 29, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Мизия се възстановява след бедствието

Мизия се възстановява след бедствието

0
7853

Започна възстановяването на разрушената инфраструктурата в Мизия след частичното бедствено положение в Мизия заради обилните дъждове. Щетите по публичната инфраструктура в общината се оценяват в размер на около 2.4 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Ресорният министър Николай Нанков се запозна на място с възстановителните работи след наводнението в Мизия. По думите му за една седмица ситуацията в Мизия е преодоляна – почистени са улиците и е започнало тяхното асфалтиране.

Кметът на град Мизия Виолин Крушовенски и местните жители лично благодариха на Нанков за навременната помощ за преодоляване на щетите от поройните дъждове.

Припомняме, че още в деня на бедствието, 10 юли, по разпореждане на Нанков Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и пътноподдържащи фирми изпратиха 24 тежки машини за разчистване на калта от улиците в Мизия. На 11 юли министърът отиде лично до Мизия, за да подпомогне организацията по овладяване на кризисната ситуация.

В хода на посещението на Нанков стана ясно още, че дъждовният канал вече е закрит и предстои рехабилитация на канализацията за дъждовна вода със средства от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Нанков коментира още язовирите в областта. По думите му от другата седмица Министерството на икономиката започва работа по решаване на проблема с язовирите в община Борован.

Ремонтирането на язовирите ще се осъществи с държавния финансов ресурс, който получи икономическото ведомство. Целта е да се реши дългосрочно проблемът с язовирите по цялото поречие на река Скът, по протежение на общините Борован, Хайредин, Мизия и Оряхово.

Стана ясно и че аварийно-възстановителните дейности по язовир „Рогозен“ продължават. По уверение на кмета на Хайредин вече са започнали дейности по възлагане ремонта и на язовир „Бързия“.

Пред гражданите и местната управа Нанков заяви: „Вършим си работата в максимално бързи срокове и с необходимото качество, за да осигурим нормалния живот на хората тук и резултатът се вижда – Мизия вече се връща към нормалния житейски ритъм.“

Очаква се другата седмица да бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане.

От пресслужбата на регионалното министерство пиша още, че в хода на срещата на Нанков с местните жители жена от град Мизия лично е благодарила на министъра и на премира Бойко Борисов за това, че улицата, на която живее, ще бъде асфалтирана. Така детето й, което е инвалид, ще може да излиза от дома си нормално.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук