Милиони мюсюлмани – фундаментално несъвместими с модерния свят

0
406
Тони Блеър призовава за създаването на наднационална антитерористична сила

Милиони мюсюлмани имат разбирания, които могат да бъда определени като „фундаментално несъвместими с модерния свят“, смята бившият британски премиер Тони Блеър, разказва британският в. „Индипендънт“.

Блеър отхвърля аргументите, че „Даеш“ е съставена просто от „десетки хиляди откачалки с промити мозъци“, той добавя: „Ислямска държава не търси диалог, а само доминация. Следователно не може да бъде овладяна. Тя трябва да бъде победена.“

За да се намалят терористичните атаки трябва да се осъществи „по-активна надземна военна подкрепа“ за арабските армии, смята бившият британски премиер. Блеър призовава още за създаването на наднационална антитерористична сила.

„Ние трябва да изградим военен капацитет, който ще бъде в състояние да се изправи срещу и да победи терористите, независимо от това къде се опитват да задържат конкретна територия. И именно в това се състой предизвикателството за Запада,“ казва той. Неговите коментари, част от интервю за „Sunday Times“, идват шест месеца, след като Блеър призна, че съществуването на ИД може да бъде обяснено с намесата на Запада в Арабския свят по време на втората война в Ирак.

На един от въпросите на журналист от CNN през октомври миналата година – дали е обмисляна възможността, че нахлуването в Ирак може би е вид „принципна кауза“ за възхода на ИД, Блеър каза: „Мисля, че има елементи на истина в това… Разбира се, не може да се каже, че тези от нас, които отстраниха Саддам през 2003 г., не носим отговорност за ситуацията през 2015 г.“

Тони Блеър предупреждава, че „все по-честите актове на тероризъм“ биха могли да доведат до атака „с такъв размер и ужас“, че това ще доведе до много повече жертви, отколкото нападението в Брюксел или  атентатите в Париж.

Бившият премиер критикува и всички вляво, които вярват, че „всичко това се случва заради западната ни политика“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук