Минимум 190-200 лв. за евтаназирана коза или овца (СНИМКИ/ВИДЕО)

Порожанов отиде при протестиращите собственици на животни . Какво им предложи?

0
82849
Снимка/източник...

Земеделският министър Румен Порожанов отиде при животновъдите от Ямболско, които протестират срещу евтаназирането на добитъка им. Причината за наложителното избиване на животни е огнище на чума. Вчера бяха умъртвени 1200 животни.

Ня място Порожанов обеща по-високи цени на компенсациите за евтаназирано животно.

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Резултат с изображение за Овце

Порожанов се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Той обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо, се казва още в съобщението на министерството.

Порожанов беше изпратен на терен от премиера Бойко Борисов, за да потуши недоволството на пострадалите от мярката.

„Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Той ще се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично ще следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и ще ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения“, съобщи Бойко Борисов.

Протестиращите засега не допускат ветеринарите до фермите, за да евтаназират и останалалия добитък.

По-рано станалата популярна в социалните мрежи баба Дора от село Шарково призова министъра да дойде в района и „спре тази лоша работа”.

Очаква се в понеделник в България да пристигне комисия от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия.

Дирекцията отговаря за здравеопазването на животните и ще провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните.

Снимка/източник…
Снимка/източник…
Снимка/източник…
Снимка/източник…
Снимка/източник…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук