Министър Ананиев към здравните работници: Разбирам причините за справедливия ви гняв

0
439

Разбирам причините за справедливия ви гняв, възникнали далеч преди момента, в който ми бе поверен настоящият пост. Уверявам ви, че оттогава досега вашите стремежи са моите най-важни задачи. Това се посочва в обръщение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев към работещите в системата на българското здравеопазване по повод Световния ден на здравето, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими“, посочва министърът.

„Срещнах се лично с много от вас, очертахме предстоящите стъпки за действие в редица направления. Готов съм да продължа работата по всички ваши справедливи искания, защото вярвам, че проблемите се решават в диалог. Имате моята дума, че никога няма да огранича или спра, който и да е от вас, да изразява свободно мнението си“, изтъква Кирил Ананиев. „Наясно съм, че стресът е голям. Пациентите ви гледат под лупа и всеки очаква специално отношение, нямате достатъчно време за близките си, не работите при най-благоприятните условия на труд, има дни, в които се занимавате повече с администрация, отколкото с медицина, но въпреки това успявате“, коментира той и подчертава, че професионализмът на работниците в системата на здравеопазването е доказан във времето и се проявява ежедневно. „За човек със здравословен проблем няма значение кой е министърът на здравеопазването и какви реформи провежда той. За пациента съществувате само вие, той е във вашите ръце и това е единственото, което има значение“, посочва Кирил Ананиев.

„С всичко това ви казвам, че вие сте хората „на първа линия“, вие сте водещият фактор, за да го има здравеопазването. С това трябва да се гордеете“, заявява Ананиев. Той обръща внимание, че все по-често сме свидетели на липсата на уважение и респект към здравните работници. „Сигурен съм, че подобрявайки условията на труд, ние ще спомогнем и за възраждането престижа на вашите професии и общественото им признание“, изразява увереност министърът. Той признава, че има още какво да се желае, за да бъдат удовлетворени от избора си на професия и да мотивират младите хора да следват примера ви. Според него, за да се обърне процеса така че нашите специалисти да остават тук и да не търсят реализация в чужбина, е необходимо да си съдействат. „Многократно съм подчертавал, че имате пълната ми подкрепа. Днес, още веднъж ви уверявам, че с екипа ми правим всичко възможно, за да постигнем и вашата, и на пациентите удовлетвореност. Без да направим това, не можем да говорим за добро здравеопазване“, подчертава здравният министър.

„Не се отказвам от думите си, че безвремието в българското здравеопазване приключи. За да продължим започнатото – да изведем българската здравна система на качествено ново ниво, трябва да разчитаме един на друг“, заявява Кирил Ананиев и пожелава здраве, щастие и късмет на здравните работници и на семействата им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук