Министър Бъчварова: Новата сграда на ГДБОП е символ на добрите резултати и сътрудничество между службите на България и

0
929

От днес на територията на ГД „Борба с организираната престъпност“ функционира нова сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците

Тази сграда е знак за ново начало, особено важен за нас в началото на годината. Тя  е символ на изключително доброто ни партньорство със службите на САЩ и на реалните резултати от сътрудничеството ни – заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на церемонията по откриването. Сградата нямаше да е реалност, ако не са успехите на всички, които работят за противодействие на наркотрафика. Резултатите са конкретни и впечатляващи, изразяват се в хиляди килограми заловени наркотични вещества. Откриването е много добро пожелание към колегите и партньорите ни за постигане на още повече резултати, в което съм уверена. Благодаря на американската страна за реалната и морална помощ, която получаваме. Благодаря и на колегите от ГДБОП, които минаха през труден период, но към момента работят добре и впечатляващо, което е повод за гордост. Пожелаваме им успех по пътя оттук нататък – добави министър Бъчварова.
Заедно с временно управляващата посолството на САЩ в София Н.Пр. Мартина Стронг и Кайл Уилямсън, регионален директор на ДЕА за Средния Изток и Балканите днес тя преряза лентата на новата придобивка.

За нас е изключителна чест да открием разширения сграден фонд на дирекцията. Използвам случая да изкажа и огромната си благодарност към американското правителство за предоставената финансова помощ, част от съвместните усилия на правоохранителните органи за противодействие на трафика и търговията с наркотици, заяви при откриването главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. Меморандумът за подобряване на материалните условия на работа, подписан през март 2013 г. между двете правителствата, на този етап финализира инвестицията в строежа на сградата, която е на площ от 1 139 кв.м и е на стойност приблизително 2 млн. щатски долара, поясни Спиридонов. През годините ГДБОП се утвърди като значим партньор в международен план в противодействието на трансграничната организирана престъпност, включително в борбата срещу трафика и търговията с наркотици, а един от основните й партньори е американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА). Това сътрудничество има традиции, а израз на трайните връзки и доброто взаимодействие са успешно проведените международни операции у нас и извън страната. Конкретен пример през последните 4-5 години са задържаните, съвместно с ДЕА и партньорски служби на страни от Европейския съюз, големи количества кокаин и хероин. Пресечена е дейността на престъпни групи, в това число и за „изпиране на пари“ от наркотрафик.

На базата на съвместните реални успехи и в резултат от професионалните взаимоотношения, през април 2012 г. в столицата, бе открит регионален офис на ДЕА в България. До този момент взаимодействието е осъществявано чрез офиса на Службата в Истанбул, като в ГДБОП е работил неин специален агент. В рамките на сътрудничеството между двете правоохранителни служби, от страна на ДЕА са организирани и финансирани курсове и обучения за служители на Министерството на вътрешните работи, провеждани в страната и чужбина, припомни предисторията директорът на ГДБОП.

Предвид стратегическото географско положение на България, регионът се използва от мултинационални престъпни групи за трафик на наркотици, оръжие, контрабанда, незаконна миграция и др. За противодействие на тези дейност МВР провежда последователна и целенасочена политика към задълбочаване и укрепване на сътрудничеството с американските правоохранителни агенции.  Убедени сме, че доброто взаимодействие и координацията между българските и американските специализирани служби ще продължи и занапред. С това очакване и с амбицията за възходящо бъдещо сътрудничество, изказваме още веднъж нашата признателност към американската държава, която възприемаме като важен стратегически партньор в областта на сигурността и правоприлагането, заяви Спиридонов.

Истинска чест и удоволствие е да се присъединя към празника на колегите от ГДБОП и ДЕА, днес отбелязваме и отличното ни сътрудничество като цяло, заяви временно управляващата посолството на САЩ в София Н.Пр. Мартина Стронг. „Както отбеляза директорът на ГДБОП Спиридонов, ние работим заедно като партньори в много области, и откриването на тази сграда е част от сътрудничеството ни в правоохранителната сфера и увереността ни да се изправим заедно пред общите предизвикателства и заедно да постигаме успехи.  Поздравявам колегите от ГДБОП и ДЕА, ФБР и др. агенции, които през годините работят много успешно ръка за ръка не само в борбата с наркотиците, но и за сигурността и безопасността на държавите и ще продължат да постигат успехи. Тази сграда е осезаем, значителен пример за успешно сътрудничество и резултат от 3-годишни усилия, на стойност 2 млн. долара инвестиция на американското правителство. Борбата с престъпността е тежка и изисква съвместни усилия, благодаря на ГДБОП и желая успех.

Гостите на откриването поздрави и Кайл Уилямсън, регионален директор на ДЕА за Средния Изток и Балканите. „Концепцията на тази сграда е олицетворение на 20-годишната съвместна работа между ДЕА и българските правоохранителни органи и представлява нашата отдаденост на сътрудничеството и приятелство ни, на общите ни усилия в наказателното преследване на трафика и търговията с наркотици. Ние имаме много механизми за разследване в общата ни работа, някои от тях са сложни и високотехнологични, но най-успешният метод за разследване е способността ни за изграждане на партньорство и обмен на информация. Така че, тази сграда ще обедини на едно място хората, които ежедневно работят заедно за тази кауза.

Сградата на Обединените сили за противодействие на наркотиците бе открита в присъствието на заместник министрите на вътрешните работи Филип Гунев, Цвятко Георгиев и Красимир Ципов, главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, заместника му главен комисар Георги Арабаджиев, председателя на ДАНС Димитър Георгиев, директора на Агенция Митници Ваньо Танов, директори на главни дирекции и дирекции в МВР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук