Министър Василева: Недопустимо е насилието над животни

0
790

„Мисля, че вандалските прояви са поради липса на възпитание. Те са абсолютно недопустими“, каза и министър Ивелина Василева, която посети зоологическата градина в Стара Загора, където се намират вълците, които наскоро бяха обект на вандализъм. Василева се увери, че животните са добре. За посещението й съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Ще бъде поставено видеонаблюдение след извършените наскоро вандалски прояви срещу вълците, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред министър Ивелина Василева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Двамата използваха гостуването си за форум в Стара Загора, за да се запознаят с плановете на общината за разширяване на зоопарка и за повишаване на сигурността в него.

„Зоологическата градина в Стара Загора е една от най-добрите в България. Удовлетворена съм от грижите, които се полагат за животните“, каза Василева, след като кметът на града Живко Тодоров й показа зоопарка. Тодоров призова хората за нетърпимост към вандалски прояви, които вредят на животните. Василева беше впечатлена от създадените добри условия за животните в зоопарка и от добрата поддръжка на атракцията.

Министърът похвали общината в Стара Загора за доброто сътрудничество с МОСВ и отбеляза, че предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки. Този проект е един от най-важните за старозагорския зоопарк. Паркът за мечки в процес на изграждане чрез сътрудничеството и с посредничеството на МОСВ и на холандската организация „Алертис“ – Фонд за опазване на природата и мечките.

Зоологическата градина в Стара Загора е една от 20-те в България, лицензирана е с втори лиценз през август 2015 г., а от септември миналата година вече има статут и на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. През лятото на миналата година там бяха настанени два бивши циркови лъвове в тежко състояние, с цел да бъдат подготвени за дългото им пътуване до един от най-добрите резервати за големи котки в Южна Африка „Шамуари“. Под грижите, които са положени за тях в зоопарка, животните бързо се възстановиха. През септември големите котки заминаха за новият си дом, като в акцията участваха и неправителствените организации „Борн Фри“ и „Четири лапи“. МОСВ изготви документацията за транспортирането и координира дейностите по организирането на преместването на лъвовете.

От февруари 2016 г. МОСВ отново работи заедно със зоологическата градина в Стара Загора. На 4.02.2016 г. на митница Видин бяха задържани 39 папагала „жако“, превозвани без необходимите документи. 20 от птиците са настанени в зоопарка в Стара Загора, а останалите са в зоопарка в Ловеч. Вносът е извършен от търговец на животни, който вече е разследван за международен незаконен трафик на защитени видове. В момента тече разследване на случая от митническите власти и прокуратурата./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук