Министър Кацаров: Това е най-тежката COVID вълна досега

0
181

„Това е най-тежката COVID вълна досега. Броят на заразените е с 25% по-висок от която и да е от предишните вълни и това поставя на голямо изпитание здравната система. Ситуацията с леглата в реанимационните отделения е на ръба. Използваме в момента и последните резерви в системата, за да обслужим всички болни“. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Според него здравната система сега се справя по-добре, отколкото при предходните вълни, но проблем е, че битката с пандемията се изнася не от цялата здравна система, а само от част от нея – не всички са ангажирани с COVID пациентите:

„За да може да се включи по-голяма част от здравната система, са необходими друг тип мерки на преструктуриране на системата на здравеопазване, но това сега не може да се направи, а няма и Народно събрание“.

Той подчерта, че се наблюдава тенденцията и посоката на кривата на заразени и по това ще се реши дали да бъде обявен локдаун: „Локдаунът не решава проблема с пандемията, той само го отлага. Единственото решение е ваксинацията и това се видя в почти цяла Европа, че само това работи. Ваксинацията ще ни помогне да излезем от ситуацията, в която сме изпаднали. Наистина се изисква национално усилие и сега е моментът да покажем, че сме способни на такова усилие. Като нация да се изправим и да кажем хайде да се изправим пред този проблем и да сложим край, да се ваксинираме и да се върнем към нормалния си начин на живот. Всичко зависи от нас“, заяви служебният здравен министър.

През последната седмица има направени 130 000 ваксинации, което е около 10 пъти повече в сравнение с предишните седмици, съобщи Кацаров и подчерта, че масовото тестване помага да се ограничи разпространението на инфекцията, защото се откриват заразени с COVID хора, преди да са проявили някаква симптоматика.

По думите му, смисълът от зеления сертификат е не да направи възможно отиването свободно в мола, а да предпазва всеки човек и неговите близки от среща с инфекцията:
„Когато извадите фалшив сертификат, кого лъжете?“, риторично попита той и посочи, че не принудата трябва да е водеща, а здравето и отговорността е на всеки един човек.

Изискването за зелен сертификат трябва да остане до завръщането на страната в зелената зона по заболеваемост, т.е. под 100 души на 100 000 за 14-дневен период, категорично заяви министърът и добави:

„Много важно е и колко души са се ваксинирали, ако постигнем показателите на страните от Западна Европа 70-80% ваксинирани, ще бъде поставено заболяването под контрол, защото така населението ще има имунна защита срещу болестта и дори да има заразени, много малко от тях влизат от болница“.

Кацаров обяви, че непрекъснато се оборудват нови легла в интензивните отделения на болниците: „Опитваме се да направим по-ефективно използването на наличния медицински персонал“.

„Изпращането на български пациенти за лечение в съседни страни е стандартна процедура, но се надявам да не се стигне до нея„, заяви още служебният здравен министър.

Кацаров заяви още веднъж желанието на управляващите да бъдат върнати в училищата поне учениците от 1-ви до 4-ти клас: „До средата на седмицата можем да имаме доставка на щадящи тестове за децата, които да предоставим на Министерството на образованието. След създаване на необходимата организация за тестване на децата, могат да се върнат учениците до 4-ти клас в безопасна среда“.

Очакването му е това да се случи не по-рано от 8 ноември. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук