Министър Лукарски: България е лидер по привлечени чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора

0
1245

Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация, съобщиха от Министерство на икономиката.Министър Лукарски посочи, че страната ни успешно се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията. „Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 000”, каза още той.

Лукарски изтъкна, че Европейската аутсорсинг асоциация неслучайно е избрала именно София, за да постави началото на инициативата за въвеждане на Световен стандарт за аутсорсинг индустрията. Той допълни, че това е доказателство за успешното развитие на сектора в България и заслужено признание за страната ни, която през 2015 г. беше обявена за аутсорсинг дестинация на годината.

„Това е начинание, което ще осигури положителен растеж на индустрията в глобален мащаб и ще повиши репутацията на сектора чрез въвеждането на стандартизирани квалификационни програми във всеки етап на предоставянето на аутсорсинг услугите“, допълни Лукарски. По думите му стандартът ще подобри ефективността и стойността на услугите, както за доставчиците, така и за клиентите на аутсорсинга и ще допринесе за подобряване на професионализма в този сектор. Към инициативата, стартирана в България, се присъединяват и Русия, Китай, Испания, САЩ, Южна Африка, Египет, Албания и Полша.

„Един от основните ни приоритети е да създадем предпоставки за развитие на страната като център на високотехнологични производства и услуги, отговаряйки на изискванията на потенциалните инвеститори за инвестиционен климат“, подчерта министър Лукарски.  “България е добро място за правене на бизнес, държава с много икономически предимства, която има какво да предложи на чуждестранните компании”, увери той чуждестранните гости.

Икономическият министър посочи, че политиката на България е фокусирана именно върху насърчаване на инвестициите и иновациите като основни фактори за повишаване конкурентоспособността на българската икономика, в перспективни и експортно ориентирани отрасли и услуги с висока добавена стойност. Той добави, че пример за това са промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж.

По негови думи предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора вече са убедили редица световни компании да изберат страната ни за своята дейност – Майкрософт, СИСКО, HP, IBM, Luxoft, VMware, К60, Еxperian и Telerik.

Лукарски предупреди, че навлизането на големи международни компании на българския пазар води и до увеличаване на недостига на висококвалифицирани кадри. „За аутсорсинг отрасъла в България най-сериозен риск в средносрочен план представлява наличието на квалифицирана работна ръка. Дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда“, беше категоричен той. Като допълни, че съвместно с Швейцария са реализирани и осъществени няколко проекта по прилагане на дуалната система на професионално обучение в България.

Министър Лукарски изтъкна, че за насърчаване на развитието на високотехнологични предприятия активно се работи за изграждане на индустриални зони, които се оперират от държавната Национална компания индустриални зони, както и технологични паркове, какъвто е „София Тех Парк“./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук