Министър Николай Ненчев втрещен призна, че е забъркана голяма каша

0
1449

Военният министър Николай Ненчев се опита да избяга от въпроса на БЛИЦ защо през 2015 година с негово разрешение бившият шеф на Интендантско обслужване Ганчо Караджов е заложил всички имоти и сгради на държавното предприятие в Калофер за над 3 милиона лева. Попитан дали това е станало с негово знание и защо е била необходима такава стъпка, върнати ли са на държавата заложените имоти и изплатени ли са задълженията, Ненчев каза, че залогът е станал с негово знание и разрешение.

„Голяма каша е забъркана, вие знаете, идвам тук вече не знам за кой път в Карлово, но то не е само с Интендантско обслужване, правим всичко възможно да разсечем този гордиев възел. За това отстраних бившият директор Ганчо Караджов и началника на клона в Калофер Георги Каръмчев”, каза военният шеф.

На настойчивия въпрос на БЛИЦ ще си върне ли все пак държавата заложеното, министърът коментира, че това ще стане, ако успеят да възстановят сумата.

„Дружеството има задължения, борчът идва от много места. От началото на мандата се занимавам с този проблем. Парите са теглени като гаранция за обезпечаване на поръчки, на заплати и на всичко останало”, каза още министърът.

На въпрос на БЛИЦ има ли вероятност сградите и всички имоти да бъда загубени и има ли гаранции за възстановяването им, Ненчев каза, че прави всичко възможно лошият сценарий да не се осъществи и вероятно ще вземе някакви средства от терен, за да ги прехвърли в Интендантско обслужване с цел да се спаси предприятието и евентуално имотите. Според него бившите шефове на Интендантско и на клона в Калофер трябва да носят отговорност.

Преди да зададе тези въпроси на министъра и да направи обществено достояние тази скандална информация, БЛИЦ проведе свое разследване. Оказа се, че според документи от службата по вписванията, Ганчо Караджов, още в ролята на изпълнителен директор на Интендантско обслужване, е теглил три банкови заема от Първа инвестиционна банка в размер на над 3 милиона лева, като банкова гаранция са били заложени 26 хиляди декара земи, собственост на Индендантско обслужване Калофер, няколко сгради, свинарник, гараж с работилница, склад за строителни материали, масивни сгради, изобщо цялото имущество на Индендантско обслужване клон Калофер.

Първият заем в размер на 2 милиона 216 хиляди лева е бил изтеглен на 30.03. 2015 година, вторият в размер на 182 хиляди лева на 24.04. 2015 година и третият в размер на над 988 хиляди лева на 04. 12. 2015 година.

БЛИЦ зададе тези въпроси на Министерството на отбраната, от където ни отговориха според Закона за достъп до обществена информация, че министър Николай Ненчев е дал разрешение на Ганчо Караджов да заложи имотите и да тегли парите.

Ето отговорът от пресслужбата на военното министерство:

„Между Министерството на отбраната и „Интендантско обслужване“ ЕАД е сключено Рамково споразумение № УД-05-5/19.02.2015 г. с предмет „Доставка на полеви облекла по отделен списък“ и във връзка с него са сключени Договори №№ УД-05-6/06.03.2015 г. и УД-05-15/03.11.2015 г.
Съгласно клаузите на рамковото споразумение и договорите от „Интендантска обслужване“ ЕАД, в качеството му на изпълнител, се изисква гаранция за изпълнение на договорите – банкова гаранция в размер на 5 % от стойността на всеки договор без ДДС. Също така, условие за извършване на авансово плащане по договорите е представяне от страна на дружеството на оригинална неотменяема, безусловна банкова гаранция за авансово плащане, в размер на 100 % от сумата на аванса и с валидност 30 дни след последната доставка.
Във връзка с това, по искане на изпълнителния директор на „Интендантско обслужване“ ЕАД, в изпълнение на взето решение на Съвета на директорите на дружеството, на основание чл. 8, ал. 1, чл. 9 и чл. 12, т. 12, предложение 7 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приет с ПМС № 112/23.05.2003 г. и чл. 10, ал. 1, т. 5 от Устава на „Интендантско обслужване ЕАД, министърът на отбраната, в качеството на едноличен собственик на капитала на „Интендантско обслужване“ ЕАД, е дал разрешение за обезпечение в полза на Първа Инвестиционна Банка – клон Карлово на банкови гаранции”.

Предстои на предприятието в Калофер да бъде дадена поръчка за изработване на дрехи за БА за 20 милиона лева. Това обаче също е под въпрос и има опасност предприятието да фалира. Вчера министерството изнесе отчет на сайта си, от който става ясно, че заводът в градчето е на загуба от над 3 милиона лева.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук