Министър Павлова разкри до колко години ще бъде готова магистрала „Хемус“!

0
1232

„В момента няма риск нито едно населено място във Врачански регион да бъде залято“. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.По думите й основната причина за кризисната ситуация в региона е, че има доста голям водосбор и два язовира – „Рогозен 1“ и „Бързина“, които не са източени навреме. Ситуацията вече е овладяна и се прави допълнително източване. „Днес ще бъдат пратени допълни екипи“, уточни Павлова.

„Някой е взривявал язовирната стена на „Бързина“ и тя е силно компрометирана. Ще бъде направено обследване има ли смисъл язовирът да бъде ремонтиран, или трябва да бъде изведен от експлоатация. В Мизия е създадена доста добра организация, коритото на реката е почистено“, каза регионалният министър.

„С последните промени в Закона за водите имаме единен орган – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи състоянието на язовирите. Добрата новина е, че от проверените 1500 язовира за едва 50 са издадени предписания за източване“, посочи Лиляна Павлова.

Тя разказа и за планираните ремонти на републиканската пътна мрежа. 2016-та ще е годината на Северна и Северозападна България. Почти 100 млн. лв. ще бъдат реализирани в пътната инфраструктура на Северозападна България. В участъка Враца-Видин най-критичната точка в Димово.

Градът стои разкопан от 4 г. и е по-зле от лунен пейзаж. Общината не си довърши проекта за водния цикъл и градът остана разкопан. Затова ще бъде направен ремонт на целия участък в Димово, включително ВиК инфраструктурата.

Участъкът към Белоградчишките скали също ще бъде ремонтиран, както и участъкът Враца-Криводол. В допълнение ще бъде ремонтиран и Петрохан, и пътят от Враца за пещерата Леденика, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Предстоят ремонти на участъците Плевен-Ловеч, Габрово-Севлиево и няколко пътища в община Велико Търново. В Разградско също има няколко пътища в критично състояние, които ще бъдат ремонтирани.

Ще бъде ремонтирано и едно също не маловажно направление – Добрич-Варна. Приоритетни участъци са и Кресненското дефиле и пътят Русе-Бяла. До края на годината планираните ремонти трябва да бъдат завършени.

Днес започваме ремонт на моста на Елешница, а в края на месеца ще започнат и ремонтите на тунелите Витиня и Ечемишка, които не са ремонтирани от 40 г. Доста амбициозна програма сме си поставили, надявам се и времето да бъде с нас, заяви Павлова и призова гражданите за търпение по време на ремонтите. По думите й при наличен финансов ресурс и при добра организация строителството на АМ „Хемус“ може да бъде довършено до 5 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук