Министър-председателите Борисов и Вучич обсъдиха строителството на междусистемната газова връзка България – Сърбия

0
1369

Премиерът Бойко Борисов се срещна със сръбския си колега Александър Вучич в рамките на провеждащата се в Рига годишна среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи българската правителствена пресслужба.

Основен фокус в разговора им бе енергетиката и общите инфраструктурни проекти. Двамата обсъдиха подписването на одобрения от Министерския съвет меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България – Сърбия. Премиерът Борисов подчерта, че дейностите по строителството на интерконектора са в активна фаза и се надява скоро този проект да бъде финализиран. „Интерконекторът е стратегически за отношенията между България и Сърбия, защото темата енергетика е ключова и за двете страни. Изграждането на газови връзки, магистрали и жп линии между приятелските народи на Балканите е значителна стъпка напред към общата ни европейска интеграция и развитие“, отбеляза премиерът Борисов.

Премиерът Бойко Борисов информира сръбския министър-председател, че на 11 ноември в Русе ще бъде въведен в експлоатация интерконекторът между България и Румъния, който ще е и първата изградена междусистемна газова връзка за страната ни. Министър-председателят подчерта, че така ще бъде изпълнен един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз – за изграждане на междусистемна свързаност в региона на Югоизточна Европа. “България работи активно за диверсификацията на газовите източници и доставки. Двата интерконектора са неразделна част от концепцията на българското правителство за газоразпределителен център на територията на страната“, подчерта Бойко Борисов.

Сръбският премиер Александър Вучич покани министър-председателя Борисов на официално посещение в Белград.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук