Министър Танева: Успехът на държавата в сектор земеделие зависи от открития диалог

0
914

Успехът на държавата в сектор земеделие зависи от открития диалог. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното откриване на Четвъртата Национална среща на земеделските производители в България, която се провежда край Варна, предаде агенция „Фокус“.

Танева подчерта, че по време на такива форуми се очертават решения, които по-късно се прилагат. „Отмина една година, която беше интересна с промените, които направихме и приложихме. Искам да благодаря на Асоциацията на земеделските производители в България и на производителите за търпимостта в диалога. Винаги съм твърдяла, че част от промените, които приложихме, ние нямаше как да направим сами, предвид административната неподготвеност във времето, в което започнахме промените. Успехът на държавата в сектора зависи от един откровен диалог”, каза още Десислава Танева.

В словото си министър Танева отчете, че от началото на руското ембарго до края на месец декември миналата година секторът е претърпял загуби в размер на 273 млн. лева, съгласно статистиката. Най-много са загубите за млечния сектор. „Общият процент на спада на продукцията на сектора за 2015 година е 13%, като тук се включват преработвателния сектор, млечния сектор, сектор плодове и зеленчуци. Всички очакваме една нормализация на тези отношения”, каза още министър Танева.

Пред земеделските производители министър Танева представи възможностите, които ще предоставят мерките по Програмата за развитие на селските райони, като общият ресурс за частни бенефициенти по частни приеми е около 500 млн. евро за тази година.

По отношение на кампанията за директни плащания, която предстои, министър Танева посочи, че тя ще бъде надградена с една степен за постигане на справедливост в подпомагането – право на подпомагане да имат земеделските стопани за тези площи, които обработват като индивидуализирани имоти, както и пасища, мери и ливади, ако притежават съответните брой животни, съгласно законодателните промени, които са приети. Очакванията са през следващата година вече да се работи по напълно новата географска информационна система.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук