Мира Радева с гореща прогноза за съдбата на Петков, Слави и Костадинов, на БСП, ДБ и ГЕРБ

0
245

Ако се запази този манталитет, с който тези хора влязоха във властта, нищо не може да се промени, смята тя

Талантите на известната социоложка Мира Радева нямат край. Преди ден познатата ни най-вече от екрана по време на избори дама демонстира поредното си амплоа  – на писател, като представи в Пловдив своя „Любовен роман“, посрещнат с аплаузи, пише „Марица„.   

Завладяващата история се чете на един дъх. Романът й разбива стереотипи за модерната жена – дръзка и свободна. Главната героиня Лия е център, а не страна на любовен триъгълник. Коя е най-ценната любов, намира ли я Лия – загадката остава.

Дарбите в различни сфери са запазена марка за доц. Мирослава Радева. Успешната кариера е малко за кипящата й енергия. Жаждата за нови сфери е заложена в зодията й Близнаци.

Предизвикателствата са своеобразна шокова терапия,

на която атрактивната дама се подлага периодично, за да е винаги на гребена на вълната. Лекции, статии, роман, кулинарни магии, музика, танци планинарство, пътешествия, рафтинг, везане на гоблени – това са част от талантите на удивителната Мира. Която при това е любима жена, перфектна майка, верен приятел.

Кога намира време? От малка са я възпитавали спартански, да оползотворява всяка минута.

На сцена Мира се чувства като риба във вода още от дете. Отказала се от сценична кариера заради социологията. Но и до днес изкуството я зарежда я с положителна енергия.

Пеенето е нейна стара любов и семейна традиция.

Мира знае над 300 песни,

включително народни и стари градски от родителите си. Нейна вокална педагожка е Виолета Оникян – пловдивска певица от звездната група „Оникс“.

Френската музика има специално място в сърцето на Мира. Франция, където прекарва години на специализация като социолог, й дава не само европейска шлифовка, но я прави и свободен човек.

Без да е била професионален спортист, има завидни спортни постижения. Влюбена е в планините, въпреки че е родена и израснала край морето, във Варна. Познава отлично Рила и Пирин, качвала е първенеца на Южна Америка Аконкагуа, 7000 метра. А и е видяла съвсем отблизо красавеца на Хималаите – осемхилядника Анапурна, стъпила е на най-високия връх на Европа Монблан.

Два пъти е минала най-тежкия планински маратон у нас  Ком-Емине

Къщата в живописното село Бели Искър, в полите на Рила, е друг любим проект на Радева. В местния храм „Успение Богородично“ през 1912 г. са се венчали Пейо Яворов и Лора Каравелова.

Пицарията „Сладко и солено”, на която е и съдържател, и мастър шеф, е любимо място на туристи от САЩ, ЮАР, Италия, Израел. С местни ентусиасти Радева възражда местния празник на зелника, налагат и фестивала „Музика под звездите”.

В тази въртележка Мира намира време и да бродира. А най-хубавият й гоблен, създаден по неин проект, завършила  по време на участието си в риалитито ВИП Брадър.

Шило в торба не стои – това е Мира. Приятелките я наричат ММ, която няма начин да не забележиш. Чаровната ММ – маймуната на моста, смее се неукротимата Мира.

Щерката Ани и зетят – музиканти, идват си от Америка

Семейството е голямото богатство на Мира. В момента е на седмото небе, защото очаква да се събере цялата фамилия. От САЩ пристигат дъщеря й Ани със зетя Джаред и 3-годишният внук Богдан-Джейд, любимецът на баба. От Лондон пък пристигат синът й Мишо заедно с българската му приятелка.

Щерката на Мира, Анна Янова-Катур, е певица и композитор. Завършила е Гимназията за древни езици и култури, както и престижния Институт на музикантите в Лос Анджелис, след като се отказва от специалността социология в Софийския университет.

Със съпруга й Джаред са избрали да живеят в България. Пишат и изпълняват заедно музика, вече имат издаден албум. Тримата дори участваха в риалитито „Биг Брадър“.

Пловдив е сред любимите градове на Ани и Джаред

Свирили са заедно на открита сцена в „Капана“ преди пандемията. Непременно ще посетят града отново това лято.

„Моята мисия на земята е свързана с музиката. Изкуството ми се удава с лекота“, споделя Анна. Тя е свързана с музиката още като дете. Заедно с брат си, който също е музикант, участвали в различни концерти и тв предавания.

След като таланта на Ани откриват известните певици с пловдивски корен Виолета и Стефка Оникян, щерката на Мира сменя социологията в СУ с модерно пеене в престижния  Институт за музиканти в Ел Ей, който е най-доброто  училище за музика в САЩ след Бъркли.

На дипломирането Ани получава и награда за цялостно представяне „Изключителен артист на годината“, а реч на церемонията произнася рок идолът Алис Купър, който дал съвет: „Бъди такъв човек, какъвто кучето ти мисли, че си“.

Сред знаменитостите, които младата българка е виждала на живо, е и

легендарният Стиви Уондър, с когото е пяла на една сцена.

Младата българка и съпругът й избират България за свой дом. Искат да градят тук музикална кариера. Ани не забравя най-важния урок, който е научила отвъд океана:  Човек трябва да следва на всяка цена своята идентичност, а не да копира неща, които в момента носят пари.

С Джаред са заедно от колежа, където той учел китара. Ани харесала сериозния младеж  от първия момент, но той бил изцяло отдаден на музиката. Дори когато започнали да излизат заедно, си носел  учебниците и китарата, без която не ходел никъде.

Венчала ги известната  актриса Даян Кенън,

бивша съпруга на холивудската легенда Кари Грант. Харесала Ани и Джаред, които участвали в нейно тв предаване. Обяснила, че има сертификат, за да извършва венчавки. Било чудесно – малка романтична церемония в църква след полагането на подпис в кметството.

Джаред няма проблем да смени Лос Анджелис с България – харесват му музиката, клубовете, концертите, екологичната храна, толкова различна от американската. Справя се добре и с българския.

Радвам се на живота, не го приемам за даденост, признава Ани. Тази необичайна за млада жена мъдрост е обяснима – Ани е преживяла цели четири катастрофи, в една от които – на Гергьовден, оцеляла по чудо, благодарение на закрилата на Свети Георги.

Пловдив я аплодира като Едит Пиаф

Пловдивската публика вече е аплодирала Мира като сценична звезда – през 2019 г. тя представи с огромен успех под тепетата авторски спектакъл с френска музика. Радева демонстрира удивителен певчески талант, класа и парижки шик, връщащ спомена за незабравимата Едит Пиаф.

Музикалният фойерверк „Франция, моя любов“ ( France, Mon Amour!) е създаден заедно с известния композитор  Александър Кипров, автор на емблематичните песни на прехода „Последен валс“ и „Развод ми дай“, както и на много от хитовете на примата Лили Иванова.

Радева представи най-вдъхновяващите френски шлагери от ХХ век в Пловдив, признат център на франкофонията, вкара духа на Шан-з-Елизе на Джумаята.

 

Местните меломани съпреживяха магията на френската музика и култура чрез незабравими песни на легендите  Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Джони Холидей, Ив Монтан, Лара Фабиан.

Любовта към Франция на Радева, полиглот и франкофон, датира от младежките години. Влюбва се във френския шансон в Париж, където специализира социология.

Талантливата дама участва и по-мащабен спектакъл – „Мъжете на Едит Пиаф“. С известния актьор Николай Сотиров Мира пък си партнира в постановката „Пиаф, Монтан“.

След 7 години сътрудничество Мира и маестро Кипров най-сетне ще издадат музикален албум, който е отдавна готов. Двамата са в отлична творческа симбиоза – тя пише стиховете, Кипров – музиката. Освен авторски песни, в албума има и кавъри на френски хитове, сред които е хитът на Жак Брел Ne me quitte pas /“Не ме напускай“/, с чийто точен превод на текста Мира особено се гордее.

Като статуетка

На фигурата на Мира могат да завидят и млади момичета. Това се дължи на строга комбинация от диета и спорт, съставена от Биляна Йотовска, носителка на приза „Най-добър фитнес модел в света“. „Красивата възраст на жената“ на Джейн Фонда е настолна книга на Мира.

На Слави Трифонов му кипна келът и ритна кросното

Доц. Мира Радева не се страхува да изрази категорично мнение за политическите процеси, които наблюдава от десетилетия. Дисекцията й на случващото се във властта е болезнена и точна, като рязана със скалпел. Това е погледът й към ситуацията у нас в момента.

На Слави Трифонов очевидно му кипна келът и ритна кросното, казано по нашенски. Наистина реакцията на Слави е емоционална, но очевидно е провокирана. Човек напада така, когато е притиснат до стената и няма изход. И ако премиерът Кирил Петков наистина е действал толкова силово, накрая на всички им писва. И Слави Трифонов демонстрира същата силова игра.

Абсолютно съм съгласна с ДПС – как да застанат зад премиер, който не се свени да лъже от първия момент. Първо излъга за гражданството си, наруши конституцията, излъга за заводи, за мостове, за всичко. Наистина се страхувам, че страната върви към фалит.

Премиерът се надява да управлява с правителство на малцинството, но никой не знае как ще стане това. Ако се запази този манталитет, с който тези хора влязоха във властта, нищо не може да се промени. Сега изгърмя единият бушон, ще изгърмят и всички останали. Неслучайно почти всички анализатори са единодушни, че се върви към предсрочни избори.

Тези, които преди шест месеца всички искаха, сега не ги иска никой, след като ги видяхме в реално управление. Но са се вкопчили във властта. Премиерът за шест месеца не промени стила си, продължава да говори като в предизборна кампания. Възмутително е да вменяваш вини на хората, без да можеш да ги докажеш. Това е абсолютно комунистически маниер – сочи с пръст и казва: Този е корумпиран! А когато стигне до доказателства – нищо!

Ами ако наистина 9 милиарда са изхарчени за 9 дни? Страхувам се сериозно, че помпят инфлацията. Най-много ме плаши състоянието на финансите. Ами ако е вярно, че премиерът поема ангажименти, без да има мнозинство зад себе си? Ако е вярно, че пресича и решенията на Консултативния съвет за национална сигурност?!

Няма да се решат да свалят ветото, в този пожар, в който сме, ако го свалят, хората ще излязат по улиците.  Страстите са нажежени. Но този конфликт има и хубава страна – изкара информация отвътре. И отново виждаме патаклама, която, за жалост, девалвира общественото доверие към всички институции.

Крайно време е и държавният глава, който носи отговорност за тая ситуация, да излезе и да си поеме отговорността. А нямаме неговата реакция.

Най-силно крепи кабинета Корнелия Нинова, защото вероятно ще бъде един от големите губещи при нови избори. Сега тя вече има и вътрешен, и външен враг. Разбити и разделени са структурите на БСП. А сега се появява и своеобразен вътрешен конкурент – партията на Стефан Янев, който хем донякъде защитава по-умерена проруска позиция, хем не е краен противник на НАТО. От друга страна, Нинова има и външен враг – „Възраждане“. А Костадин Костадинов има много голяма сила в много категоричния си и ясен изказ и артикулация на проруските интереси. И има шанс да обедини всички националистични гласове. Поставена в това менгеме, е трудно да се прогнозира какво ще стане с БСП, вероятно много силна колизия.

Десните съвсем загубиха облика си. Те много защитават това управление. Но там има изтичане от :“Демократична България“ към „Продължаваме промяната“, които обаче спечелиха първото си място благодарение на т.нар. плаващ електорат, който често си мени позицията. Тези хора няма да останат верни на ПП след този крах. От кампанията ще зависи дали ще отидат към ГЕРБ, или към ИТН. Но дори ГЕРБ да спечели едни нови избори, ще бъде в изключително тежка ситуация – няма да има достатъчно мнозинство, за да управлява спокойно.

Ако кампанията се поляризира силно – за Европейски и Евразийски съюз, това ще даде допълнителна сила на ГЕРБ. Възможно е в такава ситуация проевропейски ориентираните избиратели да изберат по-малкото зло. Тогава всъщност ще се види докъде е истинската сила на руските интереси, на тази пета колона, за която се говори.

Визитка 

Мирослава Радева Янова завършва социология в СУ „Климент Охридски“. Специализира политически науки във Франция и в Университета Бъркли в САЩ. Директор на Института за проучване на общественото мнение МБМД от 1991 г., който повече от 25 години остава лидер в тази сфера. Говори 5 езика.

Има син и дъщеря, баба на почти 3-годишен внук. Автор на книгата „Общественото мнение в годините на прехода“. С известния композитор и пианист Александър Кипров създава два музикално поетични спектакъла – „Франция, моя любов“  през 2016-а и „Мъжете на Едит Пиаф“  през 2018 г.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук