Михаил Христов пред ДЕЙЛИ ПРЕС: От ГЕРБ не обичат да им казват истината в очите (Интервю)

0
22118
Снимка/източник: Facebook Михаил Христов

„Толкова ли се уплаши властта от надписите на тениските „Системата ни убива”? Та той е абсолютно коректен, защото хората като нас са подложени на стопроцентов геноцид”.

Това заяви в интервю пред Информационна агенция „Дейли Прес параолимпиецът Михаил Христов, двукратен световен шампион в дисциплината ”Скок дължина”, депутат от гражданската квота на левицата.

Интервюто взе: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС

Свързано изображение
Снимка/източник: „Канал 3“

Г- Христов, вие бяхте ли в парламента, когато зам.-председателят на събранието от ГЕРБ Емил Христов не допусна да влязат хора в неравностойно положение за които Информационна агенция „Дейли Прес“ съобщи?

– Точно в този момент трябваше да съм на планирана среща с европейските посланици и не бях на мястото на грозния случай. Интересно ми е обаче как щяха да се почувстват управляващите, ако ме видят и мен там с такава тениска? Защото аз се почувствах много зле. Оправданията на ГЕРБ с шефа на охраната, че той бил преценил така и т.н. са некоректни, нелепи и несъстоятелни. Толкова ли се уплаши властта от надписите на тениските „Системата ни убива”? Та той е абсолютно коректен, защото хората като нас са подложени на стопроцентов геноцид. Само че хората от ГЕРБ не обичат да им казват истината в очите.

Защо не наказаха човека, проявил липса на елементарно човешко състрадание?

– Адресатът на въпроса ви г-н Стефанов е в ГЕРБ. В крайна сметка резултатът от исканата оставка е, че обещаха на майките на деца с увреждания, че ще се направи работна група то техните искания. Ако не я направят до 10 дни, то ние от опозицията ще предприемем конкретни действия в тази посока със законодателни инициативи.

Революционно ли е предложението на колегата ви от обществения сектор Капка Панайотова да се премахнат комисиите ТЕЛК, които съществували само у нас и в Русия?

– Цялостна реформа е нужна на политиките, които се водят спрямо хората с увреждания от години. За комисията не съм сигурен дали е само тук и в Русия, ще проверя, но очевидно има проблем с нея. Корупцията продължава да е бич за цялото ни общество. Аз давам един пример – чиновникът, който взема подкуп за 10 000 лв., същевременно ощетява държавата с милиони.

Имате ли конкретно предложение, вече като депутат, как да се спрат измамите?

– Като начало да се премахне термина „пенсия”, а да се въведе „социална компенсация за увреждането”, както е в останалите европейски страни. Вижте, аз съм на 26 години, обаче по документи се водя пенсионер, така е и с едно момче на 18 години, което има моите проблеми. Най-важно е обаче, че инвалидите трябва да бъдат интегрирани в работна среда, защото човек няма как да се издържа с по 200 лв. и е огромен проблем, че те по цял ден не правят нищо. Неумела е защитата, която сега уж държавата показва на тези хора като регламентира щом веднъж ги вземат на работа, после да не могат да ги освобождават. Това спира работодателите да наемат инвалиди и трябва да се промени. Извън парламента аз участвам в една кампания, която се казва „Джамба” – онлайн платформа, която свързва работодателите с хората с увреждания и им намира работа. През тази платформа вече близо 300 души си осигуриха заетост. Дълъг процес ще е промяната на обществените нагласи към инвалидите, не се залъгвам.

Много се говори, но нищо не се прави по отношение на достъпната градска среда за вас, оптимист ли сте, че скоро поне в столицата ще стане по-добра?

– Не. Очевидно е, че общината нехае за подобряване на инфраструктурата за хората с увреждания. Затова се захванах да разработя високо проходима количка, която да помага при качването на тротоарите и т.н..

При всичките ви проблеми, заради които протестирате напоследък, защо организациите, които представляват интересите ви, по чисто български тертип се делят и цепят и не са единни?

– Има 17 национално представителни такива организации, които присъстват на обособен Национален съвет по тези проблеми и всеки законопроект трябва да се защити общо пред съвета. Ако сме обединени, ще постигнем много. Защото нито един човек, който е без увреждания, не може да се постави на наше място. И, да, права сте, крайно време е да се обединим, защото иначе не може да се постигне нищо ефективно.

Ако имате среща с премиера, какво бихте го помолил да направи за инвалидите?

– Да ни включи в обществото като пълноправни граждани. Уж е просто, а се оказва така трудно, да не кажем невъзможно у нас. Щом хората с увреждания излизат на протести, то аз не одобрявам това управление. Не всичко се върти около европредседателството, а и то скоро свършва.

Резултат с изображение за палатков лагер пред парламента, хората с увреждания
Снимка/източник: „Клуб Z“.
Резултат с изображение за палатков лагер пред парламента, хората с увреждания
Снимка/източник: „Дневник“
Свързано изображение
Снимка/източник: „Канал 3“
Резултат с изображение за палатков лагер пред парламента, хората с увреждания
Снимка/източник: „Канал 3“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук