Михалков, който печели добре от страстта си към Путин

0
82

“Майсторът” се е превърнал в придворен режисьор (царедворец), Украйна го иска в ареста

Разположен в старинния си кабинет, на фона на безценни средновековни руски икони Никита Михалков сподели в поредно издание на авторското тв предаване “Бесогон” вижданията си за войната в Украйна.

Размахвайки артистично отрупани със златни пръстени ръце, знаменитият режисьор обяви, че руското навлизане в независимата република не е инвазия, а дълго отлаган отговор на провокациите на онези, “които забравят, че Русия не е територия, в каквато я превърнаха Горбачов и Елцин, а държава, която може да се защити”.

Михалков представи нещата така: Ракетите и танковете на Путин “бранят  хората от Донбас, мирните жители, жени и деца, подложени на зверско избиване от украинците”. В Киев управлява нацистка клика, подкрепяна от настървени националисти, която фашизира украинския народ и възпитава децата в стил хитлерюгенд. Украйна, а не Кремъл започна да се готви  за война, агресорът са именно тя и Западът, “които ни предадоха”. Да се защити, бe eдинcтвeният избop на Путин. Санкциите нямат друга цел, освен

да откъснат

Европа от Русия

и икономиката ѝ напълно да се обвърже с тази на САЩ. Руските звезди псевдопатриоти, които си скубят косите за съдбата на Украйна, да се махат от родината. Носителят на “Оскар” за чуждоезичен филм цитира колегата си Сергей Бодров-младши: “По време на война не трябва да говориш срещу своите, дори и да не са прави”.

Михалков е велик режисьор и актьор – интелигентен, красноречив, обаятелен, с умение да убеждава. Като рупор на официалната руска позиция за войната в Украйна, на Путин и силовите му действия, той стана твърде опасен за Киев, който го обяви за международно издирване и издаде задочна заповед да бъде арестуван и съден за “посегателство върху териториалната цялост на страната”.

“Всички прекрасно разбираме каква позиция в йерархията на властта на Руската федерация заемате – далеч от последната. Вярвам, че сте в близки отношения с първите лица на Русия и това е причината да подкрепяте и пропагандирате войната толкова ревностно”, обърна се към него украинският главен прокурор Ирина Венедиктова.

Обожаван при социализма за великолепни смели филми и паметни роли, след разпадането на СССР Никита Михалков прие противоречив образ и често сменя позициите, което обаче

все работи в негова изгода,

смятат сънародници. Още по произход той е в разкрачено положение. Майка му Наталия Кончаловска е с аристократичен корен чак от времето на Екатерина Велика, а дядо му – прочут художник, отказал да рисува Сталин. Но баща му Сергей Михалков бе писател от висшата съветска номенклатура, председател на Съюза на писателите, създал текста на националния химн и поема за дъщерята на Сталин Светлана.

Михалков и Владимир Путин на снимачна площадка в Санкт Петербург.

Михалков и Владимир Путин на снимачна площадка в Санкт Петербург.

При социализма Никита живее в комфорт и слава, режисира шедьоври като  “Робиня на любовта”, “Пет вечери”,  “Свой сред чужди, чужд сред свои”, “Незавършена пиеса за механично пиано”, “Очи чорние”, “Роднини”. Изгражда великолепни образи и като актьор, сред които в “Жесток романс” и “Гара за двама” на режисьора Елдар Рязанов, в “Сибириада” и  “Дворянско гнездо” на брат му Андрей Кончаловски. Става “Народен артист” и “Герой на социалистическия труд”, има 4 ордена “Ленин”, радва се на международно признание и реноме на свободен, независим творец.

След разпада на СССР пак живее в комфорт и слава, но се фокусира върху

великоруската имперска

идея и външния враг

Страстно защитава православието, славянството, Путин. И печели добре от това, пише сп. “Искусство кино”.

“Когато се появи възможност да избира, Михалков избра властта. Очевидно такава е неговата природа – винаги да е с властта”, казва руската кинокритичка Eкатерина Барабаш. – Когато у твореца изчезне всяка опозиционност, изчезва и самото му творчество”. Къде отиде човекът, който умее да създава красота, а ѝ отделя все по-малко внимание?

Постсъветската перла на режисьора “Сибирския бръснар”, където той се мярва в ролята на цар Александър III, слави любимата му теза за велико монархическо управление, за благородните и честни руски хора, изиграни от американците. На фестивала в Кан критици нарекоха 3-часовия филм “най-дългата политическа емисия в историята”. Но на Михалков не му пука. Рекламирайки филма, дори сам посегна към короната, като съобщи, че би се кандидатирал за президент, “ако хората настояват”.

Той без съмнение е отдаден патриот, макар и често театрално патетичен. Но начинът, по който величае Владимир Путин, отблъсна много хора от руския културен елит – дори и тези, които подкрепят правото страната да отстоява интересите си, но правят това по достоен за интелигенцията  начин. “Творецът трябва да има чувство за мярка. Никита Сергеевич, за съжаление, загуби това чувство, а заедно с него пропадна и човекът, удави се, ближейки обувките на властта – казва критикът Александър Мелман. – Михалков сам се обрече да бъде придворен човек, дворцов режисьор”.

Навремето почитател на Борис Елцин, след свалянето му от власт режисьорът побърза да сведе неговите заслуги до една-единствена – че е довел на власт Путин. Президентът му се отплаща с приятелство и приеми в Кремъл за “освещаване” на филмите му. И с нещо много по-примамливо – държавни субсидии.  $ 11 млн. от 45-милионния бюджет на “Сибирския бръснар” дойдоха от хазната и в парламента спориха оправдан ли е този разход. Михалков контрира, че парите си струват, защото “филмът е полезен за руския морал”. И продължава да иска – 270 млн. рубли за филма на личното му киностудио “ТриТе” – “Кракен”, 70 млн. рубли за лентата “Световен шампион”, близо 1 млрд. рубли (около 18 млн. евро), за да открие московска верига заведения – алтернатива на “Макдоналдс”, под марката “Да се храним у дома”. Все патриотични проекти, близки до сърцето на руския президент. Така печели по няколко милиона годишно и сп. “Форбс” го нарежда сред

най-високо платените

кинаджии в Русия

Да печелиш, няма нищо лошо. Особено за личност, надарена от Бога с изобилен талант, енергия, мощ и страст. Това, което обърна голяма част от гилдията и руснаците срещу този обаятелен, снажен, светлоок красавец с гигантско его, е безочието, с което манипулира фактите, и грубостта, с която бичува опонентите си. Той воюва срещу фалшивите новини, а от тв екрана поддържа смехотворната теза, че с ваксинацията срещу COVID Бил Гейтс чипира човечеството. Нарича фашизъм това, че е преследван, защото не мисли както се иска на Киев, а отрича правото на руснаците на друго мнение и протести с циничното: “Публичното възмущение придава значимост на всеки глупак”. Призовава да се вслушваме в аргументите на противника, а кълне тези, които не харесват курса на Кремъл и ги гони от страната. Напада колегите си, че печелят у дома, а харчат за Запад, но не пита защо родината му не е създала условия да си останат там.

Много негови сънародници са възмутени, че Михалков не отронва и дума за несъразмерния по сила удар срещу много по-малък народ с риск да пламне светът. Важното е на гърба на Украйна Москва “да съхрани достойнството си, което опитват да ѝ отнемат”.

“Той се чувства месия. Но друг спасител би нахранил с хляб гладните, а той угоява себе си и сее ненавист. Това не е любов към родината, а някаква нездрава архаична фикс-идея, някаква мания”, казва Екатерина Барабаш.

Още преди години и колегата му Алексей Герман го захапа иронично: “Никита Сергеевич се приспособява към всяко управление. Прекрасно си го представям на площада в Северна Корея да изпълнява пред Великия вожд танц с карамфили”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук