Млека докарват алергии на бебетата

0
1232

Все повече деца в Европа, включително у нас, развиват алергия, наречена атопичен дерматит. Сред факторите, свързани с това кожно заболяване и появата на екземи, са адаптираните бебешки млека и някои ваксини от имунизационния календар.

Препаратите за пеленачета не са първопричината за атопичен дерматит, но могат да са предпоставка за него, особено когато има наследствен фактор към алергии при детето. Това обясни д-р Йордан Мирчев, педиатър и специалист по лечение и профилактика на алергични заболявания. Що се отнася до адаптираните млека, те се правят на основата на краве мляко. Проблемът при него е, че белтъчната му верига е по-дълга от тази на майчиното мляко и детският организъм не е пригоден към нея. Това именно може да провокира проявата на атопичен дерматит, обясни специалистът.

В развитите страни, както и у нас, всяко пето дете в ранна възраст, страда от това хронично незаразно заболяване. Навсякъде се наблюдава увеличаване на броя на засегнатите от тази алергия, но адаптираните млека, особено хидролизираните, въпреки че могат да отключат дерматит, са незаменими, обясни д-р Мариана Стоименова, специалист по детски болести и клинична хомеопатия./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук