МНОГО ВАЖНО ЗА САНИРАНЕТО! БЪЛГАРИЯ СТАНА НОМЕР 1!

0
1327

България е лидер в ЕС по похарчени публични средства в областта на държавното управление на жилищните и обществени удобства.

Това отчита анализ на Евростат за „Политиката на жилищното настаняване в ЕС“ през 2015 г., цитиран от БТА.

Страната ни отчита най-високи общи разходи в ЕС за жилищно настаняване и обществени удобства в размер на 2,1 на сто от БВП. От тях „жилищното строителство“ в България възлиза на 1,1 на сто от БВП през 2015 г., показват данните на Евростат.

Данните включват следните разбивки:

„жилищно строителство“,

„развитие на общността“,

„водоснабдяване“ (осигуряване на вода за домакинствата и предприятията, но не и за канализационните системи),

„улично осветление“,

„жилища за научноизследователска и развойна дейност и обществени удобства“ и

„жилищни и обществени удобства“.

Отчитаният период съвпада със старта на Националната програма за енергийна ефективност, свързана с обновяването и санирането на блоковете, строени по индустриален способ, която се финансира с публични средства.

Програмата стартира през 2015 г. с финансов ресурс от 1 млрд. лв., като основните й цели бяха намаляване на разходите за отопление на домакинствата, променена жилищна инфраструктура и облика на градовете, по-чиста околна среда, както и удължаване живота на санираните сгради.

До момента са издадени над 4 500 сертификата за енергийна ефективност след обновяване на жилищни сгради, санирани по националната програма за енергийна ефективност.

Занапред програмата се предвижда да продължи със съфинансиране от страна на участниците в нея, а ново държавно финансиране се очаква през 2019 г. През 2018-а ще се довършват започнатите проекти.

Евростат отчита, че от гледна точка на разходите за социална защита, свързани с жилищното настаняване, България, Естония, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия са в края на европейската класация със средства по-малко от 0,1 на сто от БВП, похарчени за социална защита за жилищни нужди.

Разходите по показателя „социална жилищна защита“ през 2015 г. у нас са били около 190 млн. лева, най-вече за подпомагане на социалния патронаж над възрастни хора или инвалиди, разходи за подпомагане на домове за възрастни хора, за защитени жилища, разходи за рехабилитация на центрове на хора с увреждания и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук