Много внимавайте, когато пазарувате! Отровени яйца във водещи търговски вериги – ето за какво да внимавате!

0
1207

Опасни яйца от Холандия се търгуват в поне 7 държави от ЕС, властите не знаят къде са доставяни

Внимание, опасни яйца от Холандия може да се намират в търговската мрежа. Ако пътувате из Европа, или пребивавате във Франция, Британия, Швейцария, Швеция, Белгия, Германия или Холандия, задължително проверете произхода на яйцата, които купувате. За тези 7 държави е сигурно, че са внесли в търговската си мрежа опасни яйца от Холандия. Последните са третирани с опасни препарати, застрашаващи човешкото здраве.

Няма официална информация дали страните от Балканите и в частност България, също не разпространяват опасния продукт, пише разкрития.ком.  Здравните власти все пак съветват за бдителност. Най-добре е да купувате яйца, за които сте сигурни, че са произведени в България. И отговарят на международните стандарти за качество и безопасност на храните.

Опасните яйца от Холандия са третирани с опасния инсектицид Фипронил. Холандските власти съобщиха, че към края на юли са затворили редица ферми, след като открили в яйцата висока концентрация от инсектицида фипронил. А той е забранен за употреба поради опасните последици върху здравето на хората.

Белгийските власти започнаха разследване през юни, но до юли не уведомили Европейската комисия за използването на забранения инсектицид. Германия, чиито супермаркети редовно получават доставка на холандски яйца, започна собствено разследване миналия месец.

„Не мога да кажа, че всичко е чисто, докато не изследваме всички части. Но мога да кажа, че ситуацията е под контрол. Получаваме информация от Холандия, макар това да трябваше да се случи още преди няколко седмици“, заяви Кристиян Шмид, министър на земеделието на Германия.

Според Световната здравна организация фипронилът в големи количества е умерено токсичен за хората, тъй като може да бъде опасен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

„Фипронилот е мощен инсектицид, по-опасен е за насекомите, отколкото за хората. Така че смъртните случаи са много редки“, заяви Алфред Бернхард, токсиколог. Белгия и Холандия вече са уведомили страните от ЕС, сред които Франция, Швейцария, Швеция и Британия, че може би предлагат опасните храни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук