Много са опасни! Зловеща напаст плъзна из голям български град!

0
691

Кърлежи плъзнаха в тревните площи в Кючук Париж, алармираха вчера живеещите в район „Южен”. Насекомите кръвопийци са налазили бездомните кучета, има и много домашни любимци, които се връщат от разходка нахапани.

В други години по това време на поляната на ъгъла на бул. „Никола Вапцаров” и  Коматевско шосе вече имаше табелки, че тревната площ е обработена с препарат против кърлежи, а сега не сме видели ни надпис, ни служители, които да пръскат в „Южен”, притеснено коментира Таня Георгиева. Според нея и тревата там е висока, но засега не е окосена, пише „Марица“.

В момента е най-активният сезон за кърлежите. Те излизат от зимните укрития, а и времето е благоприятно за развъждането им – топло и влажно, потвърди главният експерт в общинската дирекция „Екология” Йорданка Цонева. Тя обясни, че екипите на общинското предприятие „Дезинфекционна станция” са обработили близо 500 дка тревни площи в районите „Северен”, „Централен” и „Източен”. Дезакаризацията е извършена в дворовете на учебните и детските заведения, на кучешките площадки, в градини, паркове и междублокови пространства. Преди това тревата е била окосена, защото иначе няма ефект от отровата.

Още 2000 дка предстои да се пръскат срещу опасните кръвосмучещи.  Продължава работата в останалите райони – „Южен”, „Западен” и „Тракия”. До средата на май ще бъде обезпаразитен целият град, увери еколожката. Тя допълни, че пролетната акция по дезакаризация стартира през април, но трябвало да бъде отложена, защото валели дъждове и нямало полза от препарата. През лятото обработката ще се извършва по сигнали на граждани, както и в предишните години, а следващата масова  битка с опасните гадини е планирана преди учебната година.

Хората също трябва да се пазят, препоръча Йорданка Цонева. Кучетата не бива да се пускат в тревните площи, особено ако тревата е висока. Същото важи и за децата, като всяка вечер родителите им трябва внимателно да ги оглеждат за кърлежи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук