Мнозинството съдии от градския съд подкрепиха един от кандидатите за свой шеф

0
4145

Мнозинството от съдии в Софийския градски съд – 44-ма, са подкрепили Евгени Георгиев за поста председател на съда, а 25 гласа е получил опонентът му Светлин Михайлов, научи „Дейли Прес“. Днес бе общото събрание на магистратите в съда, на което двамата претенденти за ръководната длъжност бяха изслушани от колегите си и отговаряха на въпроси. Следващата седмица е изборът в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В началото на събранието е било решено след изслушването да има тайно гласуване.

Присъствали са 98 съдии, от които във вота са участвали 88, 13 от тях не са подкрепили нито един от двамата кандидати, а шестима са дали гласа си и за двамата.

В кратките си концепции и двамата казали, че ще защитават публично независимостта на съда и на съдиите от всяка злонамерена нападка.

Евгени Георгиев наблегнал на съдийското самоуправление. Сред приоритетите му щяло да бъде изработването на критерии за срочното разглеждане на делата, намирането на още съдебни зали и намаляване на натовареността на съдиите, защото сега са притеснени и стресирани. Обяснил, че ще избере свои заместници след допитане до колегите си, но няма да избяга от отговорност.

Светлин Михайлов е бил попитал какво за него е разумен срок за изписване на дело. Отговорил, че е до три месеца и че няма да толерира забавянето на дела. Добавил, че ще работи за добра атмосфера и материална обезпеченост на съда. Казал още, че ще се опита да възроди негова идея от мандата му като председател на СГС в периода 2004 – 2009 г., а именно контакти със съдилища от европейски държави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук