МОН отчита най-високи резултати на матурата по математика досега (ОБНОВЕНА)

0
4280

Репортер по темата: Ива ДИМИТРОВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – МОН

Тази година имаме най-високи резултати по математика от началото на провеждането на ДЗИ – това е 21-а сесия. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проведените Държавни зрелостни изпити. Резултатите представи Евгения Костадинова, директор дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Заместник-министър Таня Михайлова отчете, че в 9 от 14 изпити по избор на ученика има повишаване на резултатите.

По-високи резултати зрелостниците са постигнали и по български език и литература с 0,1% в сравнение с предходната година, както и по география, английски език. Такава тенденция се очертава и по част от природните науки. Нараства процентът на отличните оценки по математика, физика и астрономия, английски език и немскки език.

Средната оценка по български е 4,24, а предходната година резултатът е бил 4,13. На втория изпит по желание тази година средната оценка е 4.50, докато за миналата година резултатът е бил 4,38.

Възходяща тенденция от МОН отчитат и по история и цивилизация и философския цикъл.

„Изключително позитивно е това, че се увеличава процентът на зрелостниците, които създават текст по български език и литература“, заяви Костадинова. По думите й все повече зрелостниците пишат.

 Устойчива е тенденцията за спад на двойките по география – 17,18% тази година, докато в 2016 г. двойките са били две трети.

Тази година има само 16 анулирани работи и са анулирани други 11 изпитни работи заради нарушена анонимност.

Най-нисък брой точки са регистрирани по биология и здравно образование.

Броят на зрелостниците с максимален брой точки също е нараснал на 215 срещу 18 за миналата година. Намалял е броят на зрелостниците, които не са писали нищо от 15 за миналата година на 4 – тази година.

Тази година нямаме зрелостник, който да получи сто точки и по двата изпита.

„По всички показатели тенденциите са по-добри“, коментира Костадинова. Относно резултатите по региони стана ясно, че няма регион, в който резултатите по БЕЛ да са по-високи от резултатите от втория ДЗИ, който все пак се избира от учениците.

Най-добре са се представили учениците от София, Бургас.

Училището с най-добър резултат по Български език за 2018 г. е същот като миналата година 91 Немска езикова гимназия със среден успех 5,62. Най-добър резултат от втория зрелостен изпит са постигнали учениците от Американския колеж със среден успех 5,93. В класацията се появяват и четири различни училища – ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“, и две училища от Бургас – Бургаската английска езикова гимназия „Гео Милев“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Слабите оценки по БЕЛ са по-малко, по география значимо по-малко, по история и цивилизация също.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук