Мораториумът може да падне още февруари, няма да има скок в цената на тока

0
62

„Общините като всички небитови потребите ще получат компенсация за скъпия ток, която за декември месец ще бъде около 130 лв./MWh, а за януари – около 143 лв. При добро планиране на разходите още през септември те можеха да поискат повече пари при актуализацията на бюджета за 2021 г. Те поискаха 100 млн. лв. и толкова им бяха дадени. А тогава се виждаше накъде отиват цените. Нямаха добро финансово планиране на разходите, които им предстоят“, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в студиото на „Денят ON AIR“.
Активни разследвания се провеждат в „Булгаргаз“ и КЕВР заради високите цени на топлото. Вътрешният министър обяви, че скоро ще има повдигнати обвинения, като намекна, че такова може да има срещу бившия шеф на „Булгаргаз“. Междувременно държавата обяви компенсациите да общините за високите сметки.

Той предупреди, че ако помощите и компенсациите са за всички общини, може да последват финансови санкции от ЕС за България.

„Цената на газа можеше да бъде по-ниска. Можеше да има минимално увеличение до 10% през януари. Текат проверки дали е било възможно увеличението от 30% да не се случи и намалението от 18% да бъде по-голямо“, подчерта Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

Ще се проверява също как „Булгаргаз“ е разпределило 7-8 млн. лв. към българския бизнес.

„Много е важно да се установи как се е случило това от страна на държавното дружество. Намеквам, че е добре да се изследват всички търговски практики, които „Булгаргаз“ е прилагало през годините. Да се установи защо доброволно дружеството се е отказало от определени количества азерски газ. Ръководството на „Булгаргаз“ не е положило всички усилия за по-големи доставки“, убеден е зам.-министърът на енергетиката.

Министър Александър Николов ще посети Баку, където основна тема на разговорите ще бъдат доставките на газ и възможностите за продължаване на договора след юни месец.

По информацията, с която разполага Министерството на енергетиката, износът на газ за Румъния не е бил толкова малък. Това също е обект на проверка. Данаилов коментира и обвиненията, че държавата се опитва да докара нови доставчици.

„Едно от големите обвинения срещу България е, че няма диверсификация на доставките на природния газ. Ние трябва да изградим газовата връзка с Гърция и Сърбия. Трябва интерконекторните връзки да бъдат завършени в най-кратки срокове. Когато имаш един доставчик или един клиент, само имаш проблеми“, подчерта Пламен Данаилов.

Той подложи на критики и договора, който „Булгаргаз“ е преподписал с „Газпром експорт“.

„Формулата, която е сменена с него, е довела до това „Булгаргаз“ да плати 500 млн. лв. повече, в сравнение със старата формула. Смяната на формулата е довела до това увеличение на плащането. Предстоят преговори с „Газпром“, който е основен доставчик на природен газ за България. Преговорите няма да са лесни. Това ни връща към въпроса, че ако имаме няколко доставчика, това дава повече възможности в преговорния процес, при един – не можеш много да се пазариш“, отбеляза зам.-енергийният министър.

Той уточни, че интерконекторът с Гърция ще ни даде такива възможности.

„Няма основания да считаме, че няма да се спази срока за довършване през юни месец 2022 г. Провежда се ежеседмичен анализ за напредъка в изграждането“, заяви Данаилов.

И уточни, че има вариант мораториумът върху цената на топлото да отпадне още до края на февруари.

„Предполагам, че мораториумът ще отпадне преди края на март. Той изигра своята роля да задържи голямото напрежение в сектор „Енергетика“. Възможно е това да се случи и до края на февруари. Не се очаква скок в цената на тока след падането на мораториума. Ако има корекция, тя ще е много минимална. При всички положения ще бъде едноцифрена, ако я има въобще“, каза още зам.-министърът.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2022/02/02/moratoriumyt-moje-da-padne-oshte-fevruari-niama-da-ima-skok-v-cenata-na-toka.519160

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук