МРЪСЕН БИЗНЕС: НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА – СЛУЖИТЕЛИ НА ЧЕЗ ВЪРТЯТ ДАЛАВЕРА „КАК ДА КРАДЕТЕ ТОК“!

0
1416

Има една обща черта при част от служителите, които определят размера на глоби, актове, присъди и сметки. И тя е, че някои представители на тази група хора винаги са готови да откликнат на въпроса: „Не може ли да измислим нещо.“

Тази закономерност доказаха още веднъж четирима инкасатори, задържани от полицията, защото вместо да отчитат реално изразходена енергия, те правели точно обратното. Срещу пет стотака на електромер старателно намалявали изразходената енергия.

Банда от трима настоящи и един бивш служител на ЧЕЗ бяха арестувани заради намаляване на сметките и показателите от електромерите на 30 ресторанти, кафенета, магазини и други търговски обекти в Благоевград.

Това съобщи шефът на ГД “Национална полиция” Ангел Антонов преди дни.
Отчетниците от ЧЕЗ работели срещу процент, вземали около 500 лв. за услугата.

„Ей, много голяма сметка плащаш. Това не е човешко. Дай да измислим нещо”, започвали разговор инкасаторите. Собствениците рядко отказвали да спестят някой лев и се въвличали в схемата на отчетниците. Така некоректните служители започвали работа по електромера.

Те предлагали да отчитат по-малко пари за всеки месец като на абонамент. Реално правели така, че цифрите на електромера да показват това, за което се разберат с клиента. „Ако сметката на потребителя е била около 3000 лева, след тяхната намеса той плаща около 1000 лева”, обясниха още от Криминална полиция.

“Не са използвани стандартните начини, но ще запазим в тайна как, за да не се възползват и други”, обясниха от полицията. Това могат да го правят само професионалисти, а не хора без опит.

Работата по случая започва в края на миналата година, когато бил получен сигнал. При разследването станало ясно, че отчетниците са избирали предимно обекти с голям разход на електроенергия в кварталите “Младост”, “Дружба”, “Изток”.

При претърсванията са открити 200 електромера, 1100 пломби, матрици и клещи.
В домовете на арестуваните електромерите не са преработвани допълнително, но хора от групата не са си плащали тока в последния месец, допълниха още от полицията. “В конкретния случай говорим за специалисти. Трябва да притежаваш определени технически умения, за да можеш да извършиш подобна операция. Особеното в случая е, че тук не говорим за еднократна, а за ежемесечна манипулация, което показва последователност във времето”, отбеляза главен инспектор Златка Падинкова, началник на сектор “Престъпления против собствеността” при Главна дирекция “Криминална полиция”.

От ЧЕЗ призоваха хората да се обаждат и да подават сигнали за корумпирани служители на тел. 0800 191 29.

“Досега сме наказвали хората само по Кодекса на труда, но вече ще вземаме по-сериозни мерки, допълни изпълнителният директор на дружеството Стефан Апостолов. Арестуваните ги грози затвор от 5 до 15 години, обясниха още от полицията.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал благодари на МВР за професионалната работа при задържането на организираната престъпна група за манипулиране на електромери и отбеляза, че компанията осъжда строго подобно поведение на свои настоящи и бивши служители. “Кражбите на електроенергия ощетяват не само нашата компания, но и нашите клиенти, акционери и държавата. Ние сме обявили безкомпромисна война на подобно неморално поведение, което накърнява обществения интерес и в тази борба разчитаме на активното сътрудничество и професионализма на органите на МВР”, заяви Докладал на пресконференция. Той подчерта, че ЧЕЗ България е съдействал на полицията и това е помогнало за бързата и ефективна реакция на властите. “Услугата, която предоставяме, изисква работещите в системата да бъдат истински професионалисти и да се ръководят от утвърдените морални и етични норми на компанията. До този момент сме наказвали и санкционирали нарушителите съгласно Кодекса на труда и законодателството”, каза мениджърът на компанията.

Докладал поясни, че при последния случай има сериозно нарушаване на обществения интерес, което е и станало причина компанията да се обърне към МВР. “Ние им оказахме пълно съдействие. Обнадеждени сме, че нашите усилия доведоха до ефективни действия и мога да Ви уверя, че що се отнася до нас, ние ще продължим да сме непримирими към подобни деяния”, допълни регионалният мениджър на ЧЕЗ за България.
Случаят никак не е изолиран. В доста фирми, институции и учреждения съществуват дребни душици, които са свикнали да съществуват по този начин.

В началото на годината дружеството уволни двама свои служители, които бяха задържани по обвинение в измама, а няколко месеца по-късно разкри телефонна линия и електронна поща, на които да се подават сигнали за съмнения за корупционни практики от страна на представители на компанията.

Само преди месец пък се появи нова измама, която сваля сметките за ток със 70 на сто. Шашмата струвала 200 лв., а енергото нямало необходимата техника за разкриването й. Поне така обещават тарикатите, които развиват доходоносен бизнес в Добрич за сметка на Енерго-Про (до скоро Е.ОН). Тарифата им е 200 лева, а срещу тази сума електромерът отчита само 30% от консумираната енергия.

Новата шашма се предлага активно преди началото на зимния сезон. Най-атакувани с такива оферти са хората, живеещи в къщи, твърди източник, получил офертата. „Каза ми: даваш ми 200 лева, аз бърникам из електромера ти в 3 часа посред нощ, щото тогава няма кой да ме види, слагам ти чипчето и ти отчита само 30 процента от реалния ток”, обяснява тарикатът. В добавка се кълне, че само германска техника можела да докаже шашмата а енергото нямало такава. На всяка улица в Добрич има поне по няколко домакинства, които масово крадат ток, установила проверка. И то особено там, където електромерите все още не са на улицата, а са по домовете. На всичкото отгоре останалите съседи знаят кои са и ги посочват точно. „Тези отсреща и ония, другите, през три къщи, са прекарали кабели по таваните и през покрива са се вързали директно на стълба на улицата. Погледни що кабеляци има – то кабелни телевизии бол, интернет доставчици дал господ, не можеш разбра кой кабел за къде е. Ако нещо се накъса или даде накъсо, целият квартал ще изгори. Хората обаче зимата си ходят по потници и боси. Инкасатор не е стъпвал в къщите им. Като наближи време за отчитане на тока, лепват по едни големи табели с някакви цифри пред портите и това е”, гневно обяснява 45-годишна жена, пожелала анонимност.

На друга улица пък комшии сочат с пръст две къщи крадци. Едните купили камина – показно я разкарали из цялата улица, всички да я видят. Да, ама в двора им и в мазето им няма нито едно дръвце, нито пък парченце въглища. Другите пък разпространили по уличната партенка, че започват да се отопляват с нафта и уж купили няколко тона. Само дето всички знаят, че нямат нито една нафтова печка.

Магнит, стол и куче е най-масовият начин за източване на енергото. Магнитът се лепва на електромера, където трябва, под него е столът, който играе ролята на корпус за бързо реагиране, а кучето в двора е обучено да лае по особен начин при появата на инкасаторката. При възникване на такава ситуация песът се скъсва да лае, магнитът се сваля светкавично, а столът се прибира някъде.

В края на юли съседка станала неволен свидетел на абсолютно неадекватна обстановка посред бял ден. Кучето било задрямало на сянка заради жегите, вратите и прозорците на къщата били разтворени, а всички печки и радиатори били включени и отоплявали. „Пооляхме се този месец, електромерът взе да отброява на минус, та затова включихме, да отчете нещо”, обяснила домакинята на изпадналата в потрес комшийка.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук