Мръсните дни свършват. Ето какви са традициите и обичаите

0
94

Доц. д-р Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика в Евтографския музей при БАН разказа пред NOVINI.BG за важните празници след Васильовден.

С Йордановден и Ивановден завършват така наречените Мръсни дни. Те в България са особено тачени и празнувани.

Йордан и Иван са наистина много обичани имена у нас.

Тези два празника си имат и много важни ритуали.

Богоявление или Водици се празнува днес, на 6 януари, и с него се слага край на една поредица на много опасни и страшни дни. Тези дни са между Коледа и Богоявление, за които се вярва, че това е едно преходно време и всякакви същества могат да ни нападнат.

 

 

Водата през тези дни не се оставя открита навън, защото се вярва, че в нея ще пикаят караконджолите.

След като се скрие слънцето не бива да се излиза, особено млади моми и ергени. Това наистина е едно опасно време, в което трябва да се скрием.

Идва обаче Богоявление. Това е денят на кръщението на Исус Христос. Кръщава го св. Йоан Кръстител, на който е посветен всъщност следващия ден – Ивановден.

Йордановден е денят, в който наистина се освещава водата.

Има обаче региони в България, където няма състезание или борба за кръста, който се хвърля във водата и този човек, който го хване става кум, така той се кръщава и той дава една почерпка, гощавка.

На Богоявление се пости в чест на кръста, а мъжете и жените да не се събират.

На Богоявление се правят три питки – едната е за дома ни, за нашето семейство, едната е за гостите, а третата е за тези, които минават край нашия дом, за да могат да си хапнат.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук