МУСТАФА КАРАДАЙЪ ПРЕД „СТАНДАРТ“: ИЗБОРИТЕ СВЪРШИХА, ВРЕМЕ Е ДА ПОМОГНЕМ НА ХОРАТА

0
108
  • Готови сме с пакет от мерки в подкрепа на пенсионерите, семействата и бизнеса, казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за „Стандарт“
  • Избирателите на ДПС са мъдри, ще направят правилния избор на балотажа

– Г-н Карадайъ, ДПС е единствената партия, която увеличи изборния си резултат и броя на мандатите си. Станахте трета политическа сила. Как се случи това?

– Благодаря на българските граждани, които гласуваха за ДПС и в България, и в чужбина, както на президентските, така и на парламентарните избори.
Благодарение на тях относителната тежест на ДПС в последните три парламентарни избора се запазва и увеличава. На вота през април тя бе 10,5%, през юли – 10,7 на сто, сега – 13%. Това се дължи на факта, че сме открити, честни и последователни. С душа и сърце работим за просперитета на нашата Родина България. Кампанията ни бе позитивна, с конкретни ангажименти за подкрепа на хората и бизнеса в тежката ситуация на поредица от кризи, в която се намираме. Хората оцениха това. Затова и ни дадоха доверието си.

– Движението запази първото си място в 5 области. Как се разшири регионалната карта на ДПС?

– Ще имаме 34 депутати в парламента, което е безспорен успех за Движението, още повече че извън новите партии в НС, всички останали губят мандати. ДПС отново ще има народен представител от Габрово – Юсеин Вейселов. Върнахме си също така представителството в Плевен и в лицето на Марио Рангелов ще имаме един много активен и компетентен депутат. Постигнахме исторически успех в Бургас, от където към досегашните доказани парламентаристи Севим Али и Ешереф Ешереф се присъединява и Фатме Рамадан.

DPS brifing

– Върнахте си и Велико Търново, въпреки кампанията на Христо Иванов „Нито глас за Пеевски“.

– Вотът ясно показа, че хората обърнаха гръб на заклинанията и омразата. Затова и този черен ПР се върна като бумеранг върху авторите му. „Демократична България“ не взе мандат от Велико Търново. Нещо повече – избирателите дадоха доверието си за Делян Пеевски в съотношение 2 към 1 спрямо Христо Иванов. Пеевски заложи на позитивния диалог с хората и обяви, че ще работи за повече работни места за младите. Ангажира се да помага за развитието българските общини и засилването на местното самоуправление.
Още по-категоричен бе резултатът му в Благоевград, където той получи 16.65% от гласовете в Пиринско, докато „Демократична България“ спечели едва 4.39%.

– Всеки един от демократично излъчените президенти в последните 30 години е бил избиран с решаващото участие на ДПС. Каква ще бъде ролята на Движението на балотажа в неделя?

– Според оценката на Централното оперативно бюро на ДПС президентските избори са изключително важни, защото засягат институцията с ключова роля за държавността.
Още в началото на кампанията ние очертахме очаквания профил на президентската институция. Според нас тя трябва да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо, къде се намират те,
да бъде стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото.
Президентската институция трябва да бъде полето за съгласие, особено по време на кризи, да е лице на държавността и на държавата пред света, да бъде глас на национално обединяващи каузи.

– Кой от двамата кандидати за президент изпълва със съдържание този профил и ще получи подкрепата на ДПС на балотажа – Румен Радев или проф. Анастас Герджиков?

– Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор. Ще гласува и ще избере президент, който най-много се доближава до очертания от ДПС в предизборната кампания образ на държавния глава.

– ЦОБ на ДПС отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи тя?

– Тепърва ще правим задълбочен и детайлен анализ. Причините са много и са комплексни.
На 14 ноември избирателят много ясно показа, че прави разлика между промяна и подмяна. Даде оценката си за т.нар. партии на протеста. Едни загубиха своята подкрепа, други изобщо не влязоха в парламента.

– Проектът на Кирил Петков и Асен Василев стана първа политическа сила. Какво е обяснението Ви за това?

– Разочарованието от т.нар. партии на протеста тласна желанието за промяна в тази посока. Но предстои да видим какво предлагат. Първо трябва да бъде съставено стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи работещо правителство. Следващите два теста са бюджетът на 2022 г. и Планът за възстановяване.

– Преговорите за кабинет вече започнаха. Как ще коментирате декларациите на Кирил Петков и Асен Василев, че няма да разговарят с ДПС?

– 340 000 български граждани дадоха доверието си на ДПС. Суверенът подреди 7 партии в Народното събрание, като нито една от тях, нито дори две или три, не могат да управляват самостоятелно. Видяхме докъде доведоха разделителните линии в 45-ото и 46-ото НС. Хората ясно показаха, че не искат окопни войни и разделение, а очакват от партиите диалог и съгласие по национални цели и приоритети за излизане от кризата.
ДПС има безспорни експерти. Чрез своята програма за ускорено икономическо развитие дава работещи решения за достигането на средноевропейските стандарти на живот тук и сега. Докато от страна на победителите в изборите все още програма не сме видели.

– Готово ли е ДПС да участва в разговори за управлението?

– Ние сме показали и доказали, че можем да разговаряме с всички парламентарно представени партии и коалиции. В 45-ото НС ние заявихме, че отчитаме вота на избирателя като желание за промяна и безусловно ще подкрепим новите партии за правителство без да участваме в него. В 46-ото НС поставихме едно условие – възстановяване на демокрацията и държавността. В 47-ото НС това условие категорично продължава да важи. Работата на 46-тия парламент, особено по актуализацията на бюджета, показа, че без опита и експертизата на народните представители от ДПС, работещи решения за излизане от кризата не могат да се вземат.

– Очаква ни изключително тежка в икономически план зима. Какви мерки в подкрепа на бизнеса, семействата и пенсионерите ще предложи ДПС?

– Изборите свършиха и днес най-важно е парламентът изцяло да се обърне към дневния ред на хората. И веднага да започне обсъждането на бюджета за 2022 г.
В него ние предлагаме да се продължи помощта за пенсионерите, да се направи справедливо преизчисление на пенсиите, което е отлагано толкова години, да се добавят енергийни помощи за тези социални слоеве, които трудно биха понесли скока на цените на енергоносителите. Готови сме с цялостен пакет от мерки, който включва още помощи за младите семейства, за безработните, за тези с ниски доходи, както и за уязвимите групи.

Отделно още в първите дни на 47-мия парламент ще предложим адекватни мерки в подкрепа на бизнеса, за да се запазват работните места, както и мерки за подпомогне здравната система в този труден момент.

Обмисляме и пакет от данъчни мерки в подкрепа на българската хранително-вкусова промишленост, за да може храните да бъдат на малко по-поносими цени и да бъде овладяна инфлацията.

– Каква ще бъде линията на поведение на ДПС в 47-ия парламент?

– Най-важното, което е нужно на България оттук нататък, е да има единство на нацията. Защото няма просперитет в общество, което е разединено. Ние в момента живеем в ситуация на много кризи – ковид, здравна, социална, икономическа, енергийна, криза на демокрацията и на държавността. За да можем да преодолеем тези кризи и да насочим държавата в посока на просперитет първо е нужно единство на нацията. За преодоляване на политическите кризи е нужно възстановяване на демокрацията. Кризата на държавността се лекува с повече държавност. Кризата на демокрацията се лекува с повече демокрация. Не с реваншизъм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук