Мъртво море изчезва

0
1464

Спада с над 1 метър всяка година

Мъртво море постепенно се изпарява, тъй като температурите в Близкия изток се покачват. Популярното за къпане езеро, което е осем пъти по-солено от който и да е океан в света, спада с над 1 метър всяка година, съобщава Би Би Си. По време на Първата световна война британски инженери отбелязват на скала нивото на водата, но след 100 години тази скала е на сухо.

Мъртво море е известно с това, че къпещите се задържат на повърхността на водата – това се дължи на изключително високата соленост. Езерото граничи с Йордания на изток и с Израел и Палестина на запад. Намира се в най-ниската точка на планетата – на 430 метра под морското равнище.

Езерото се свива с тревожна скорост, тъй като жаркото близкоизточно слънце изпарява водата, обясняват от Би Би Си. Това от своя страна е довело на появата на големи дупки в брега и някои сгради са се сринали.

Това не означава, че морето един ден внезапно ще изчезне, но процесът води и до финансови проблеми за местните туристически курорти.

През 1980-те години курортът „Ейн Геди“ инвестира в ресторант, душове и магазин за сувенири. Но сега туристите трябва да се преместят на 2 км. навътре, тъй като водата продължава да се отдръпва.

Бизнес мениджърът на курорта Нир Вангер заяви за Би Би Си, че това им струва 50 хиляди долара на година. „Израснал съм тук, на Мъртво море – целият ми живот е тук, и за съжаление в последните няколко години е малко тъжно, защото виждаш как всичко около дома ти си отива и изчезва. И знаеш, че това, което оставяш за децата и внуците си, не е същото, с което си израснал“.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук