Нагло обират домове, докато хората вечерят

0
1185

Без страх чупят и дограми, не се плашат и от алармите

Около 20,30 ч вечерта столично семейство вечеря на горния етаж на къщата си в южните квартали на София. Съпрузите си говорят как е минал работният ден и гледат телевизия. Не подозират, че отвън ги наблюдават крадци, които отдавна са набелязали жилището им. Бандитите преценяват най-удобното място, откъдето да влязат в къщата.

Крадците използват най-различни инструменти, за да отварят врати и дограми.
Крадците използват най-различни инструменти, за да отварят врати и дограми.

Нахлузват маски на лицата си и с ловки умения отключват вратата. За секунди плячкосват злато и пари и се изнасят. Семейството дори не разбира, че е обрано.

Подобни случаи са хит от началото на годината в София. За да се стигне до такава кражба обаче, бандитите започват с подготовката много по-рано. Избират кого да оберат след предварително наблюдение и следене. Гледат внимателно кога влизат и излизат хората и преценяват дали да атакуват, докато са вкъщи. По луксозната дограма, скъпите врати и коли се ориентират за приблизителната плячка, която ги очаква, разказва криминалист от сектор “Кражби” в СДВР.

Оборудването излиза между 5 и 10 хил. лв. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Оборудването излиза между 5 и 10 хил. лв. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Някои от крадците са такива майстори, че успяват да се покатерят до горния етаж на къща и да отворят дограмата, докато хората са на долния. При други кражби се разчита вратата на жилището да е отворена. Тогава бандитът взема каквото види и изчезва за секунди. При два от регистрираните случаи крадците дори се засичат с обитателите на дома. Те се стреснали при вида на маскираните и не могли да реагират, а апашите се измъкнали с пари и накити.

Други наглеци дебнат, когато обитателите на дома ги няма, и чупят стъклопакета на дограмата, без да се притесняват от издадения звук. Още по-дръзки обири се наблюдават в офиси на мобилни оператори.

От началото на годината криминалистите са регистрирали 4 случая, при които бандити чупят прозорците на магазините.

Алармата се включва и охранителната фирма идва за 2-3 минути, но апашите вече са се изнесли със задигнатите джиесеми. “Явно имат канал и ги пласират в чужбина, защото апаратите ги няма в България”, казват криминалистите.

Крадците влизат и във фирмени офиси. снимка: СДВР
Крадците влизат и във фирмени офиси. снимка: СДВР

Любими места за удар са фирмените офиси. Циганска банда от столичния кв. “Христо Ботев” например се специализирала в задигането на сейфове от кабинети. Касата се слага на мрежа и няколко човека я хващат за краищата, за да я изнесат. При една такава кражба обирджии са заловени в Монтана преди 2 седмици. Това е поредният пример, че столичните бандити не крадат само в София, а гастролират и в провинцията.

Колегите им пък връщат визитите. “Идват само за удара и си тръгват”, обясни полицай. Апашите от ромски произходналитат и на банкомати из цялата страна. Изкарват между 40 000 и 200 хил. лв.

Голяма част от българските бандити пътуват из цяла Европа. Излизат от страната за седмица и веднага след удара се прибират. Макар и в чужда държава, крадците са улеснени – заключващите механизми на вратите са по-прости, отколкото у нас. Там най-често портите са само с един заключващ механизъм. Апашите правят ключ и влизат за миг в жилището. Обикновено за една кражба се събират между 3-ма и 5-ма души. Членовете на банди преливат от една в друга – събират се за конкретния удар и се сдружават с за следващия. Понякога апашите дори наемат ключар, чиято задача е само да отвори вратата. Ползват обикновени ръкавици и не оставят никакви отпечатъци

Инструментите се пилят, за да се справят със различни видове брави. Оборудването излиза между 5 и 10 хил. лв.

Кражбите намалели с 25%

С 25% са намалели кражбите в София от началото на годината до 30 март спрямо същия период от м. г., показва полицейската статистика. В столицата за 2016 г. са извършени 1240 обира, от тях са разкрити едва 16. За сравнение от януари до края на март 2015 г. кражбите са били 1654. За цялата минала година са извършени 4586 обира, 277 са разкрити.

Десет години по-рано кражбите са били почти двойно повече – 9102. Разкриваемостта обаче също е била по-висока – заловени са авторите на 3209 от престъпленията.

“Големият ни проблем са заложните къщи. Бандитите крадат и продават там златото, без да се взема заложен билет”, казва един от криминалистите. Собствениците на търговските обекти веднага претопявали накитите и така следите се прикриват.

Как да се предпазим

Няма универсален начин човек да се предпази от крадци. Експерти обаче препоръчват, преди да излезем вечер от дома си или да отидем на почивка например, да включим таймер, който пуска и гаси осветлението.

Подобни джаджи се продават в доста магазини и струват от 10 до 50 лв. Преди да замине на почивка, човек може да ги настрои да се включват всеки ден в определен час, както и да зададе час на изключване. Така бандитите се заблуждават, че собствениците на дома са си вкъщи. Бедата обаче е, че крадците са толкова ловки и дръзки, че понякога и това не ги спира.

Друга разновидност на тези контакти са уредите с дистанционно. Преди да заминете на почивка, давате едно на съседа ви и с натискането на копчето той може да включи и изключи осветлението и телевизора в дома ви от неговия апартамент. Цената отново е от 10 до 50 лв. Ако обаче човек реши да пести и остави лампите и телевизора включени, докато го няма, крадците ще забележат, че те работят и през деня и ще разберат, че жилището е празно.

Най-обикновено резе пък може да предпази от разбиване на вратата. Дори крадецът да я отвори, той не може да се справи с металното синджирче./168часа

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук