Наградиха служителите от изгорелия влак за Бургас

0
1935

Служителите на БДЖ от бързия влак от София за Бургас, който се запали на 30 март, получиха награди.

Началникът на влака Константин Иванов, кондукторката Фатме Хюсеин и машинистите Иван Аръчков и Георги Бахчеванов се опитаха да потушат пожара и евакуираха навреме пътниците. Няма пострадали хора или дори повреден багаж при пожара, който почти изпепели два от вагоните на композицията.

Късмет е, че пожарът не е възникнал между гарите, заяви първият машинист на влака Иван Аръчков, който работи в БДЖ от 20 години, 14 от които като локомотивен машинист. „Със 130 километра, представете си този пожар как щеше да се разгори… Просто късмет, това мога да кажа“, коментира той.

Връщайки се към събитията от 30 март Иван Аръчков си припомни, че около минута след спирането в гара Коньово е разбрал, че от третия вагон излиза пушек. „Взехме пожарогасителите и се опитахме да потушим пожара. След като не успяхме, дойде екип на пожарната, на когото съм благодарен, жандармерията също си свърши перфектно работата, както и екипите на бърза помощ“, каза още той.

Кондукторката Фатме Хюсеин, която евакуира пътниците, каза след награждаването, че просто си е свършила работата. „Това ми е задължението – да няма пострадали пътници. Тежко беше, но просто реагирахме адекватно, без да се паникьосваме. Това е много важно в нашата професия“, обясни тя.

Фатме Хюсеин получи обгазяване по време на пожара и беше приета в болница. Все още е на лечение, но и през ум не й е минало, че повече няма да се качи на влак. „Харесвам си професията, обичам да общувам с хората. Горда съм, че съм железничарка. Дано не се случват повече такива инциденти“, надява се кондукторката.

Причината за пожара все още не е ясна. Инцидентът се разследва от специализираното звено за разследване на произшествия към Министерството на транспорта. Наред с това се извършва вътрешна проверка от експерти на БДЖ.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук