Надежда от България: Наши учени разработват лекарство срещу COVID-19

0
102

Снимка: БГНЕС
Проучванията са в начален етап, но екипът е обнадежден

Български учени, под ръководството на проф. Леандър Литов, разработват български лекарства срещу COVID-19. Те са 25 души от няколко института на Българската академия на науките и Софийския университет. Проучванията са все още в начален етап, но екипът е обнадежден, че можем да дадем сериозен принос на световно ниво в борбата с коварния вирус.

„Наблюденията показват, че засега клетките се развиват много добре. Става въпрос за тези, върху които ние ще провеждаме експерименти, свързани с коронавируса и с механизма, по който той взаимодейства с различни белтъци в човешкия организъм“, обясни пред Нова тв молекулярният биолог гл. ас. д-р Елена Кръчмарова.

От месец май миналата година български учени работят усилено върху загадката COVID-19. Проектът за лекарства срещу вируса е в опитни ръце – начело стои проф. Леандър Литов, който е ръководител и на екипа от български учени в далечен ЦЕРН, където години наред се търсеше божествената частица.

„Истината е, че в момента човечеството е успяло да създаде няколко лекарства сумарно срещу вируси“, обясни проф. Литов. И нито едно срещу коронавирус. „Това е една много трудна задача, но ние все пак сме оптимисти, че имаме шанс да успеем“, добавя той.

В рамките на проекта се работи върху две лекарства. Едното е за много начален етап, още при заразяване.

„Първото лекарство атакува вируса. Тоест – неговите белтъци вътре в клетката и ѝ дава възможност да включи имунния отговор в пълна сила, при което тя сама ще се пребори. Клетката по-добре знае как да се пребори с този вирус. Второто лекарство е вече за втория етап, когато вече имаме тежко протичане. Когато практически вече вирус няма в тялото и това е свързано с развитието на цитокинова буря“, разясни още проф. Литов.

Цитокинова буря е онова състояние, в което имунната ни система е толкова объркана от вируса, че атакува нас самите. Сега, въпросното лекарство се дава под формата на инжекции срещу съсирване на кръвта, при много напреднала фаза на COVID-19. Учените твърдят, че трябва да се дава още при първи наченки.

Валерия Белчевска

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук