Над 1 млн.лв. за обезщетение на стопаните в Странджа

0
4018

Малко над един милион лева ще е разходът по обезщетението за евтанизираните от чума дребни преживни животни. Това зави по време на пресконференция в Министерски съвет земеделският министър Румен Порожанов. От тези средства 75% се предоставят на ЕК по възстановяване. Ще бъдат направени допълнителни искания за допустими разходи. Порожанов определи като незащитимо и популистко искането за 300 евро на овца.

Припомняме, че в пет села в две области има потвърдени положителни проби от чума. Едно от стадата, което е под обсада – пази се от протестиращи – не е евтанизирано и създава опасност за разнасяне на заразата.

Земеделският министър заяви, че ще бъде направена поръчка по ЗОП за наемане на фирма, която да изчисти качествено оборите.

Има кампания за даряване на животни, след като отпадне карантината.

Порожанов заяви, че една от претенциите е била за адекватно обезщетение на хордата с евтанизирани животни. По думите му това, което е направено, е оценката за животните, особено за кози и овце – да не бъде под 190 лв.

„Това е една изключително висока цена, която покрива не само пазарната в момента, но и други разходи. Разбира се, това е минимална цена в зависимост от методологията за изчисление. Има животни , които са с по-високи цени – това са животните под селекционен контрол – средното плащане онзи ден беше на 327 лв. за овца“, заяви той.

Порожанов коментира, че от вчера искането е съвсем различно. „Съвсем различно, като едва ли не то отново е съвсем малко. Това не е така и това бе подкрепено вчера и от останалите в бранша„, коментира още земеделският министър.

Той изтъкна, че общо за сектор животновъдство средствата по Европейски гаранционен фонд са общо 120 млн. лв. и преходна национална помощ, където средствата общо са 75 млн. годишно.

Исканата компенсация от 20 лв. допълнително е икономически необоснована, коментира Порожанов. По думите му това означава допълнителен ресурс от 25 млн. Министър Порожанов посочи, че има ограничение и мандрите, които преработват мляко от стада, които не са заразени трябва да спазват определени изисквания. Сутринта е завишена компенсацията по деминимис от 25 на 47 лв.

Иска се оставката на мой заместник-министър, днес ще се иска моята оставка, което би ме притеснило, ако не се иска, защото може би не си върша работата както трябва, това не смятам, че е тема, която трябва да се поставя, коментира Порожанов. Той бе категоричен, че нито една от национално представителните асоциации на животновъдните не е солидарна с исканията за оставка.

Във връзка с отменения член 23 от наредбата за хранително производство, министър Порожанов заяви, че отмяната му не дава възможност да бъде извършено плащане. Ние трябва по най-бързия начин отново да направим този член, който да бъде одобрен в наредбата, в края на месец август, за да може плащането да бъде извършено втората половина на октомври – началото на ноември. „Ние не можем да правим промени. Това е нотифицирана схема от ЕС„, посочи той.

Порожанов увери, че плащанията по деминимис, включително и компенсацията са в рамките на бюджетите, с които разполага министерството. „Не се налагат допълнителни средства„, заяви министърът.

Относно протеста, Порожанов обясни, че не може да се съгласи с искания, които не са обосновани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук