Над 1 млн. чуждестранни туристи в България през почивните дни

0
2578

Събралите се 3 почивни дни изкараха близо половин милион българи на път.Повече обаче са чуждестранните туристи, които са избрали България като дестинация за почивката си.

По данни на Института за анализ и оценка на туризма за трите почивни дни в българските градове и курорти се очаква да пристигнат повече от един милион чуждестранни туристи.

От Института за анализ и оценка на туризма предвиждат още, че около 70 000 българи ще посетят съседни държави – Сърбия, Македония и Румъния.
Най-предпочитаното място за почивка в чужбина обаче остава Гърция. Това е и причината днес трафикът по АМ „Струма“ и главен път Е79 да бъде интензивен, предаде БНТ.

Според туроператорите българите предпочитат Гърция по това време, защото преди и в началото на активния летен сезон цените там са по-ниски. Цената за три дни в хотел на all inclusive излизала не повече от 300 лева на човек. Най-предпочитаните дестинации в южната ни съседка били Кавала и остров Тасос.

Туроператорите сочат и че през последните години все повече българи избират да останат в рамките на страната и да почиват на родните курорти. Една от основните причини за това е културният туризъм, който предлага България. Пример – семейните къщи и хотелите в Банско и Добринище били резервирани още преди месец.

Заради засиления трафик към Гърция, по пътя за южната ни съседка ще има засилено полицейско присъствие на пътя, най-вече в Кресненското дефиле. По думите на инспектор Славчо Ангелов от „Пътна полиция“ – Благоевград служителите на МВР ще следят главно за превишена скорост, шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и за неплатени глоби към КАТ.

Пътни полицаи ще бъдат ситуирани и по граничните пунктове с Гърция и Македония. На ГКПП „Кулата“ ще работят достатъчен брой гишета на вход и изход, така че да не се образуват колони от чакащи автомобили и в двете посоки.

Припомняме, вчера, 4 май, от „Пътна полиция“ съобщиха, че във връзка с празниците и очакванията за по-натоварен трафик, през всички почивни дни пътни полицаи ще следят за спазването на правилата за движение по пътищата в страната.

Припомняме и че от началото на настоящата седмица на територията на страната се осъществява акция на „Пътна полиция“ за установяването на водачи и пътници, които не са платили глобите си към администрацията на КАТ за извършени от тях нарушения на пътя. Акцията ще продължи до 6 май.

Ако пътните полицаи констатират, че даден водач шофира без да е заплатил глобите си, униформените взимат книжката на шофьора на място. Свидетелствата на неизрядните водачи ще бъдат връщани, след като се издължат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук