Над 10 000 столичани са си купили „зелен билет“

0
1174
снимка:бгнес

„За съжаление през последните три – четири дни, както бяха и прогнозите, се получиха сериозни превишения на нивата на фини прахови частици. Днес за първи път пуснахме в обръщение и така наречения „зелен билет“, който цели повече хора да слязат от личните си автомобили и да използват градския транспорт. До този момент над 10 000 билета са продадени от сутринта.
Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след празника по случай 20 години от пускането в експлоатация на първия участък на софийското метро.

Снимка 336866„Ще се предприемат и други мерки, за да се разсеят тези емисии, в това число и рестриктивни мерки“, допълни още тя.

„Каквито и мерки да предприемем, ако все повече хора не се включват лично в тези инициативи, трудно ще можем да се справим с това предизвикателство“, категорична беше Фандъкова.

Столичният кмет съобщи, че се работи и по дългосрочна програма с мерки срещу мръсния въздух, като най- голямата мярка е разширяване на метрото. От думите й стана ясно, че около 300-400 000 души дневно използват метрото, като това помага да се спестяват 75 000 тона годишно емисии, а с пускането на третата линия на метрото ще се спестят около 90 000 тона емисии.

Празникът беше отбелязан на метростанция „Константин Величков“. На него рисъстваха бившият кмет Стефан Софиянски, Ангел Попов – заместник-министър на транспорта, директорът на Метрополитен Стоян Братоев, общински съветници, депутати, граждани на столицата.

Във връзка с повишените стойности на замърсяване СО призовава жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Общината апелира към тези, които използват колите си, да не оставят двигателя включен при престой над 3 минути.

Общината призовава и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Снимка 336868

Заради мръсния въздух Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии – 66 и 63

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

/нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук