Над 15 хиляди нови българи през 2021 г., 10% са от Украйна

0
96

Дава се по произход или натурализация, най-много са от Северна Македония

15 171 са новите българи през 2021 г. Една десета от тях са от Украйна. Това става ясно от годишния отчет за работата на комисията по българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова за годината.

За сравнение, през 2020 г. BG гражданство са придобили 16 709 души – двойно повече от 2019 г., когато са били 8887.

Наше гражданство се придобива на основание български произход, родител, който е български гражданин, или обща натурализация. Комисията формира становище след проверка на документи и по предложение на Министерството на правосъдието.

През 2021 г.

на основание произход български граждани са станали 8488 души

Други 5940 души са на основание родител – български гражданин, или при условията на пълно осиновяване. По натурализация пък са 719 души.

Най-много са новите българи от Северна Македония – 7696. Тези от Украйна са 1547 души. 479 пък са руснаците, станали наши граждани.

Над 15 хиляди нови българи през 2021 г., 10% са от Украйна

Всъщност класацията на кандидатите за BG гражданство традиционно се оглавява от наши сънародници от Северна Македония и Украйна. През 2020 г. такова са получили 9098 македонци и 1926 украинци. А през 2019 г. са били съответно 5628 и 875.

Сред новите българи има от Албания (1269 души), Турция (1145 души), Молдова (1127 души), Сърбия (1053 души), Израел, Сирия, както и от други

55 държави, сред които Армения, Ирак, Виетнам

За миналата година 1926 лица са възстановили българското си гражданство.

9 души сред новите българи са случаи на инвестиционно гражданство – издадено им е разрешение за постоянно пребиваване, след като са направили вложение от над 1 млн. лв. в облигации и съкровищни бонове или в банка или са увеличили инвестицията си до 2 млн. лв. За тях е издаден указ на президента.

15 души пък са станали българи по натурализация, защото имат особени заслуги към страната ни в областта на културата, науката, медицината, обществената и икономическата сфера.

Най-много в тази група са

натурализираните в интерес на развитието на българския спорт

– 7 души Става дума за състезатели по алпийски ски, борба свободен стил, волейбол, джудо, художествена гимнастика, фигурно пързаляне.

На 188 души пък българското гражданство е било отнето. Сред тях са трайно установили се в друга държава и поискали да придобият нейно гражданство – Австрия, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Корея, Сингапур, Словения, САЩ, Турция, Швеция и Япония.

На 10 души натурализацията е отменена по предложение от министъра на правосъдието заради констатирани от Съвета по гражданството укрити данни или факти, заради които лицата биха получили отказ. Сред тях – наложени забрани за влизане и пребиваване в Шенгенското пространство, съдебни и криминални регистрации, влезли в сила присъди за умишлени престъпления от общ характер, обявени за издирване от Интерпол.

Натурализация се отнема и заради неподдържане на инвестициите, станали основание за придобиване на българско гражданство, за поне двугодишен период.

През 2021 г.

гражданство е отказано на 2988 лица,

в мнозинството от случаите – по предложение на правосъдния министър. При останалите 72 лица отказът е по решение на вицепрезидента, като сред мотивите са потенциална заплаха за националната сигурност, обществения ред, морал и/или здраве.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук