Над 17 000 дървестни вида са застрашени от изчезване

0
150

Снимка: Pixabay

От някои е останал само един екземпляр

От извисяващите се крайбрежни секвои до боровете от епохата на динозаврите, заедно с любимите ни коледни ели са ужасно тежко състояние.

Загубата на някои видове няма да застраши само местните гори, а цели екосистеми, се казва в ново проучване, пише БГНЕС.

Миналата година глобалната оценка, озаглавена „Състояние на дърветата в света“, установи, че една трета от всички дървесни видове в момента са на ръба на съществуването си.

Това означава, че около 17 500 уникални дървесни вида са застрашени.

Това е два пъти повече от броя на всички застрашени тетраподи (бозайници, птици, земноводни и влечуги).
Някои дървета са толкова редки, че от тях е останал само един известен индивид, като например самотният бор в Мавриций – Hyophorbe amaricaulis.

Учени отправиха „предупреждение към човечеството“ за последиците от загубите на дървета.

Природозащитният биолог Малин Ривърс от Botanic Gardens Conservation International и колегите му очертаха многобройните последици.

Повечето от плодовете ни се добиват от дървета, както и много ядки и лекарства. В развиващия се свят 880 милиона души разчитат на дърва за огрев, а 1,6 милиарда души живеят на 5 километра от гора, като разчитат на нея за храна и доходи.

Общо дърветата допринасят за около 1,3 трилиона щатски долара годишно за световната икономика, но ние унищожаваме милиарди от тях всяка година.

Дърветата са самостоятелни малки светове, изобилстващи от най-различни едно- и многоклетъчни форми на живот, включително други растения, гъби, бактерии и животни. Загубата на едно дърво означава, че целият този свят също умира. Често дърветата са в основата на цяла мрежа от живот около тях.

Половината от всички животни и растения по света разчитат на местообитанията на дърветата.

Някои дървесни видове осигуряват уникални взаимодействия и не могат да бъдат заменени от други видове.
Такива са характерните драконови дървета (Dracaena cinnabari). Те са домакини на много видове, които са изцяло зависещи от тях, включително много други растения.

Така че изчезването на един-единствен вид може да предизвика огромен домино ефект върху всички останали
Дърветата са преплетени и с почвата, атмосферата и времето на Земята – те пречистват въздуха, произвеждат кислород и предизвикват дъжд. Те съхраняват три четвърти от достъпната сладка вода в света и повече от половината от проблемния въглероден диоксид.

Ако изгубим достатъчно дървета, кръговратът на въглерода, водата и хранителните вещества на нашата планета ще се обърка.

„Доказваме, че разнообразните гори съхраняват повече въглерод, отколкото монокултурите“, казва Ривърс пред The Guardian.

Няколко дървесни вида имат късмет и успяват да се възползват от бързите промени в околната среда, които сме предизвикали. Това са дървета, които израстват на територия прочистена от пожарите, но точно този процес заличава хиляди други видове.

По-рано тази година изследователи отбелязаха, че в Обединеното кралство по-малко хора от всякога се обучават по ботаника в момент, когато имаме нужда от растения повече от всякога.

В навечерието на конференцията на ООН Cop15 за биоразнообразието през декември, Ривърс и колегите му призовават лидерите да интегрират по-добре дърветата в политиките за климата. Всички ние трябва да мислим за дърветата, призова той.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук